Най-важните новини за деня: 17 май 2024 г.

3370
Най-важните новини за деня: 17 май 2024 г.
Снимка: Getty Images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 17 май 2024 г.

РУСИЯ С АГРЕСИВЕН ТОН КЪМ БЪЛГАРИЯ - НАРЕЧЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ "РЕЖИМ"

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова с остър тон се обърна към България и нарече "режим" управляващите страната ни. Повод за специалната ѝ позиция, публикувана на 16 май в сайта на МВнР на Руската федерация, е празнуването на 9 май у нас като Ден на Европа, а не като Деня на победата (на СССР над Нацистка Германия).

БЪЛГАРИЯ Е "ЗА" СВИКВАНЕ НА СРЕЩА НА ВЪРХА ЗА МИР В УКРАЙНА

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на първата Среща на върха за мир в Украйна, съобщиха от правителствена информационна служба. 

Г-7 ЩЕ ПОДКРЕПИ ПЛАНА НА ЕС ЗА ЗАМРАЗЕНИТЕ РУСКИ АКТИВИ

Министрите на финансите от Г-7, които ще се срещат в Италия следващата седмица, ще подкрепят плана на Европейския съюз за използване на приходите от замразени руски активи, за да подпомогнат военните усилия на Украйна. Това заяви официален представител на италианското министерство на финансите, предаде Ройтерс.

УКРАЙНА СЪСИПА С ДРОНОВЕ НОВОРОСИЙСК - НАЙ-ГОЛЯМОТО РУСКО ПРИСТАНИЩЕ (ВИДЕО)

 

Масирана атака с дронове проведе Украйна тази нощ в най-голямото руско пристанище в Черно море Новоросийск. Според някои данни, включително в Уикипедия, това се счита за най-голямото руско пристанище изобщо. Дължината му е 8 километра, а броят на кейовете е най-големият сред всички пристанища в Русия. Пристанището обслужва кораби с газене от 12,5 метра и товароносимост до 250 000 тона: ГУР: Украински дронове са ударили важно руско отбранително предприятие (ВИДЕО).

ПРЕМЯТАТ СЕ ПРЕЗ КОЗИРКАТА: РУСНАЦИТЕ НАТИСКАТ И НЕ ПРОБИВАТ В ХАРКОВСКА ОБЛАСТ (ВИДЕО)

 

Като цяло ситуацията на фронта е под контрол, няма значителни промени. Това е основното заключение за войната в Украйна от страна на украинския генщаб в сводката му за 16 май, 2024 година.

ВОЙНА В КОСМОСА: РУСИЯ Е ИЗСТРЕЛЯЛА ЧАСТ ОТ АНТИСАТЕЛИТНО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, ТВЪРДЯТ САЩ

 

През февруари 2022 г., още преди да нахлуе в Украйна, Русия е изстреляла в Космоса спътник, предназначен за тестване на компоненти за потенциално антисателитно оръжие, което би могло да носи ядрено устройство. Това съобщиха американски официални лица, цитирани от The Wall Street Journal.

ПУТИН: НЯМАМЕ ПЛАНОВЕ ДА ПРЕВЗЕМАМЕ ХАРКОВ. ЗА ТРАГИЧНИТЕ СЪБИТИЯ ТАМ Е ВИНОВЕН ЗАПАДА (ВИДЕА)

 

Русия в момента няма планове да превзема Харков. Това каза диктаторът Владимир Путин на пресконференция относно резултатите от двудневното си посещение в Китай.

УДАР СЪС САНКЦИИ ОТ РУСИЯ СРЕЩУ BOEING ПОКАЗА КАКВО ЧАКА САЩ ПРИ ВОЙНА С КИТАЙ

Boeing имаше лоша година, пише UnHerd. След като врата на Boeing 737 Max се отвори по време на полет по-рано тази година, компанията беше подложена на интензивен обществен контрол. Сега самолетният гигант е изправен пред нов проблем: невъзможност да изпълни производствената си цел на своя 787 Dreamliner поради липса на критични части, идващи от Русия. 

НАТО БЕЗ САЩ: ВЪЗМОЖНО ЛИ Е?

 

Миналия месец НАТО, най-успешният военен съюз в света, отбеляза своята 75-та годишнина. Някои се опасяват, че това може да е била последната му годишнина с водеща роля на САЩ, пише Foreign Affairs.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА КАТАСТРОФАТА С КИРИЛ ПЕТКОВ: ГОВОРИ ЕКСПЕРТ ПО СИГУРНОСТ

В такива инциденти ще има агротехническа експертиза, която ще изясни скоростта, с която се е движел автомобила на НСО. Пострадалият автомобил е ясно, че се е движел бавно. Това е класическо ПТП. Дори скоростта да е превишена, колата на НСО не се е движела с много над допустимата. Това мнение изрази експертът по сигурност Милен Иванов в ефира на Нова телевизия относно тежкия инцидент с жерта с колата на НСО, в която се е возил Кирил Петков.

"ЦЕНТЪРЪТ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА Е ДОСТЪПЕН ЗА ХОРАТА, НЕ ЗА КОЛИТЕ": ГОВОРИ БОГДАН МИЛЧЕВ (ВИДЕО)

"Градът да става по-зелен, да има повече велосипедисти, повече пешеходци, центърът да е по-достъпен за хората, а не за колите - трябва да е държавна политика". Това заяви в Студио Actualno директорът на Института за пътна безопасност (ИПББогдан Милчев във връзка с промяната на движението по три ключови булеварда в София около НДК.

"ТРЯБВА ДА УСЕТЯТ БОЛКАТА": ПРОКУРАТУРАТА ОТКАЗА ДА РАЗСЛЕДВА ЗАПЛАХИТЕ СРЕЩУ ФОНДАЦИЯ "ДАНАЯ"

Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство за заплахите, отправени към представители на фондация "Даная". Това съобщиха в петък председателките ѝ Ани Стоянова и Кремена Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Най-важното за деня, 15 юни

Прогноза за времето - 16 юни 2024 г. (неделя)

Интензивен трафик на някои гранични пунктове

Кой има имен ден днес, 15 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 15 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 14 юни 2024 г.

300 души блокираха "Петрохан", не искат тирове там

Какво обезщетение могат да получат пострадалите от пороите?

АПИ предупреждава за пренасочен трафик по АМ "Марица", вижте къде

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам
Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

Мюсюлманите честват един от двата големи религиозни празници през годината - Курбан Байрам. Празникът тази година се отбелязва между 16-19...