Заплахи след разследването за лекарствата

6442
Заплахи след разследването за лекарствата
Притесняван е управителят на турската аптека, от която екипът на телевизията купи медикаменти на три пъти по-ниска цена

След като разследване на TV7 доказа, че лекарства на "Софарма" се продават в пъти по-скъпо у нас в сравнение със съседни страни, се стигна и до заплахи.

Заплашен е управителят на турската аптека, от която екипът на телевизията купи медикаменти на три пъти по-ниска цена.

Борисов махна заместник-министъра на здравеопазването

Със своя заповед министър-председателят Бойко Борисов освободи от поста заместник-министъра на здравеопазването Гергана Павлова. Решен...

От централното студио на TV7 авторът на разследването Моника Гаджанова разясни, че личен ментор на Гергана Павлова (уволнена от поста зам.-здравен министър след разследването) е Димитър Димитров, директор на "Софарма Tрейдинг". Семейството на Павлова е свързано с фармацевтичния бизнес и вероятно за това са заплашили аптеката в Бурса, предположи Моника Гаджанова.

На живо от Бурса журналистът Нихал Йозерган каза, че управителят на аптеката е бил сериозно притеснен, тъй като са го разпитвали от "Полимет". Фирмата искала да проверява дали всичко е редовно при продажбата, но те нямат право, тъй като не са инспектори, добави Йозерган.

Междувременно в ефира на bTV министърът на здравеопазването Стефан Константинов заяви, че цените на лекарствата се определят, освен от комисия, и от ДДС-то, което е 20%. Само 2 държави в ЕС има толкова високо ДДС върху лекарствата – Дания и Исландия, заяви Константинов.

Той посочи, че намаляването на ДДС върху лекарствата у нас е едно от нещата, които трябва да се направят за намаляване цените на лекарствата. Другото важно нещо е да проработи това, което приехме тази година, а именно НЗОК да се договаря за лекарствата.

Не било работа на прокуратурата да решава проблема с цените на лекарствата

Прокуратурата не решава проблема с цените на лекарствата в България и чужбина, както и сметките за парно, каза главният прокурор Борис ...

Друг проблем е, че България е малка и бедна държава с малък пазар. "Не знаете ли, че по-богатите ползват по-големи бонуси", каза Константинов. Той посочи още, че има държави, като Испания например, където държавата е казала на фармацевтичните фирми да намалят цените на лекарствата с 7,5%. Казала им е, няма да печелите повече, сваляйте цените. Електронната рецепта е другото, което ще доведе до сваляне на цените на лекарствата, подчерта министърът, както и свързването на аптеките с НАП, което ще доведе до по-голям контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com