Започва Национална информационна кампания за превенция на грипа

48733
Снимки:

На 9 октомври от 10:30 часа в Националния център по заразни и паразитни болести ще се проведе пресконференция във връзка със старта на Национална информационна кампания за превенция на грипа, която ще премине под надслов "Ваксинирай се! Време е!", съобщиха организаторите, предаде БГНЕС.

Кампанията е организирана от Национална пациентска организация, с подкрепата на НЦЗПБ. В пресконференцията ще вземат участие проф. д-р Тодор Кaнтарджиев - Директор на Национален център по заразни и паразитни болести; проф. д-р Мира Кожухарова - Национален консултант по епидемиология на Р България; д-р Станимир Хасърджиев - Председател на УС на Национална пациентска организация.

По време на събитието ще бъде представена актуална информация за разпространението на грипните заболявания у нас, както и за последиците от усложненията, причинени от грипа. Ще бъдат представени и инициативите, които ще бъдат реализирани в рамките на кампанията.

Често хората подценяват грипа, тъй като не могат да го различат от обикновената настинка, а последиците от усложненията от грипните заболявания могат да бъдат изключително сериозни. По данни на СЗО в световен мащаб, всяка година умират м/у 250 000 и 500 000 души от усложненията, причинени от грип. Характерно за грипа е, че той може да порази всеки човек, но сред рисковите групи попадат децата до 14 г., възрастните над 65 г. и хората с хронични заболявания.

Грипът се характеризира с изключително високата си възприемчивост от човека, тъй като се предава по въздушно-капков път, поради което милиони страдат от него всяка година. Високата заболеваемост от грип се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкият организъм не може да си създаде постоянен имунитет. Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com