От днес в София тръгват нови еко автобуси

8875
От днес в София тръгват нови еко автобуси
Снимка: БГНЕС

От днес до 1 август по линиите на градския транспорт влизат в движение 60 нови газови автобуса от най-висок екологичен стандарт. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти, малко преди да бъдат пуснати автобусите в движение.

Фандъкова обясни, че новите автобуси ще се движат основно в северните и западните райони на София, в районите „Нови Искър“, „Кремиковци“.

Столична община пак опитва да продължи договор на частна фирма за градски транспорт

След като в средата на май тази година Столичният общински съвет (СОС) не прие да има удължение на договора с транспортната фирма "Кара...

"Разбира се има линии и във „Връбница“, в „Надежда“. До този момент там се движиха автобуси на възраст между 15 и 25 години, дизелови, без климатизация“, каза Фандъкова. Според нея с пускането на тези автобуси се прави нова стъпка в борбата срещу замърсяването на въздуха.

Договорихме се с изпълнителите всички нови 60 автобуса на градския транспорт да бъдат климатизирани, заяви тя. По думите на Фандъкова те ще имат платформи за достъпност, камери за по-голяма безопасност на водачите, монитори за информация на пътниците. „Виждате едни екологични и модерни автобуси“, обеляза кметът на София.

Фандъкова обясни, че от утре 20 от тях ще бъдат в движение основно по линии в район „Кремиковци“. „Така че хората от Долни Богров, Бухово, Желява и Ботунец, ще могат вече да усетят разликата“, допълни кметът на София, предаде Фокус.

Тя подчерта, че са имали дълги преговори с партньорите си. „Тази процедура беше проведена много отдавна. Първоначално аз отказах да сключа договор, впоследствие започнахме да водим преговори и всъщност постигнахме изгодни за общината условия. Намалихме цената“, коментира Фандъкова и уточни, че тя е равна на тази, която се плаща на общинския оператор. По думите й в новите договори са заложени допълнителни удобства. „По мое настояване бяха сменени дизеловите автобуси с газови във връзка с нашето изпълнение на програмата за чистота на въздуха“, допълни Фандъкова.

СОС не удължи договора за основни автобусни линии от градския транспорт

Столичният общински съвет не удължи договора за основни автобусни линии от обществения транспорт в София, предаде  "Фокус". Доклад...

Кметът на столицата пожела безаварийно пътуване и приветства идеята за надписа на гърба на автобусите в призив за безопасно движение и поведение на пътя от всички шофьори. Тя благодари на всички, които имат заслуги за това да се направи един изгоден за общината договор и обърна внимание, че вносителят на доклада е общинският съветник Карлос Контрера.

От своя страна общинският съветник от „Патриоти за София“ в СОС Карлос Контрера призна, че докладът му е минал с усилията на ПП ГЕРБ и на патриотите. „Резултатите вече са налице, могат да бъдат видени и са от полза за столичани“, каза той. По думите му за година с 1120 тона минимум ще се намалят вредните емисии от въглеводороди. Според него това е сериозна стъпка към подобряването на екологията на града и изпълнение на програмата за качеството на атмосферния въздух, приета от СОС. Контрера подчерта, че инвестицията за 60-те автобуса е една от най-сериозните през последните години в северните райони на София.

„Ще бъдат обслужвани линии, които до момента бяха оперирани с 20-30 годишни автобуси. Като подчертавам, че доставката на тези нови 60 газови автобуса са едно допълнение към общата политика на общината, т.е. тази година има и една стъпка в повече. Надявам се да работим за комфорта и добрия превоз на гражданите“, коментира Контрера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...