Столична община пак опитва да продължи договор на частна фирма за градски транспорт

6167
Столична община пак опитва да продължи договор на частна фирма за градски транспорт
Снимка: Actualno.com

След като в средата на май тази година Столичният общински съвет (СОС) не прие да има удължение на договора с транспортната фирма "Карат С" за стопанисване на 15 автобусни линии, сега отново има предложение за такова удължаване.

Вчера (20 юни) Комисията по финанси и бюджет към СОС одобри доклад за това, след като преди месец подобно предложение на зам.-кмета Евгени Крусев не мина. Сега докладът е от Ваня Тагарева от ГЕРБ и независимия Симеон Славчев, който доскоро беше от квотата на "Движение 21", пише в. "Сега".

Билет за време и разстояние в София - след три години, евентуално

Тикет система, която ще осигури таксуване на пътниците спрямо времето и разстоянието, което реално са пътували в София ще има, но най-р...

В доклада си двамата съветници предлагат Столичната община да се договори с частния оператор да обслужва автобусни линии 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 69, 70, 114, 306, 123 и 204 за срок до две години на цена 3 лв. за километър пробег. В доклада на зам.-кмета бяха посочени малко по-други параметри - срок от 2 години на цена 3.05 лв. за километър пробег, като цената му да бъде изравнена с тази, която плаща "Столичен автотранспорт" ЕАД. В момента "Карат С" вози на 3.56 лв. за километър.

Според вносителите не бива автобусните линии да бъдат стопанисвани от общинското дружество, защото това ще свали качеството на услугата. Основната причина - дружеството има само стари автобуси, на по 30 години, които не покриват най-съвременните екостандарти, а "Карат С" имат автобуси на само 8 години. Тагарева и Славчев смятат, че до две години общината ще си набави нови возила, като обяви обществени поръчки за такива, и тогава вече общината ще може сама да ги управлява. Тагарева обясни, че достатъчен довод да бъде уважен докладът е, че жителите на село, което е обслужвано от линия на "Карат С", искат по-добър транспорт. "Пазим обществените интереси. Хората не желаят в най-горещото и най-студеното време да се возят в стари автобуси", подкрепи колежката си Славчев. Според него "няма значение името на транспортната фирма, а да се ползва качествена услуга".

Същевременно общинският съветник от групата на БСП Лява България Иван Таков обяви искането за незаконосъобразно и нецелесъобразно. "Доклад, който веднъж беше отхвърлен и то преди около месец, сега отново бива внасян при това, без един нов аргумент в него! При това ние, от групата на БСП Лява България, обяснихме още преди да бъде отхвърлен първия път, че той не само е нецелесъобразен, но е и незаконосъобразен. За този факт свидетелства одитът на ЦГМ от Сметната палата. Там е отбелязано, че веднъж вече е правено удължаване на договора на "Карат-С" и подобно действие с мярката, с която искат да го продължат сега, не е от компетенцията на Столичния общински съвет. То е от компетенцията на областния управтел", обясни Таков, според когото Столична община много добре знаела кога изтича сегашният договор и не направила нищо, за да осигури нови автобуси за линиите.

Кои са "Карат С"

ЦГМ взе мерки да информира чужденците на Летище "София" за градския транспорт

„Център за градска мобилност“ е предприел бързи мерки за по-добрата информираност на чуждите и български граждани, пристига...

"Карат С", която е собственост на Миролюб Столарски, има бурна история с общината. Това беше единствената фирма, която остана да работи с общината след скандала с нагласения конкурс за отдаване на линиите през 2007 година. Заради задкулисните договорки беше махнат зам.-кметът Велизар Стоилов. 5 години по-късно "Карат С" влезе в нов скандал - тогава кметството ѝ надписа 2.6 млн. лв. към лихвата от задължения на Центъра за градска мобилност и за малко да ги плати. Освен това София плаща стотици хиляди левове по дела за забавени плащания към фирмата. Защитата на общината твърди, че е превеждала навреме дължимите суми на ЦГМ и че "Карат С" не са пращали покани за плащане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София