България се предаде пред Финландия

7012
България се предаде пред Финландия

Горчиво - така можем с една дума да опишем представянето на България в домакинството срещу Финландия в турнира за Купа "Дейвис".

Преди двубоя всички предимства изглеждаха на наша страна - в състава ни беше Григор Димитров, а в този на финландците го нямаше най-голямата им звезда - Ярко Ниеминен.

България и Финландия си размениха по една победа за Купа "Дейвис"

Ракета номер едно при мъжете ни Григор Димитров победи Юхо Пауху с 6:1, 6:1, 6:0 и България поведе на Финландия с 1-0 победи в сблъсък...

Въпреки това обаче гостите показаха какво значи Купа "Дейвис" - отборно, а не индивидуално състезание. Защото още преди срещите беше ясно, че България влиза в сблъсъка с аванс от 2:0 - двете сигурни победи на Димитров. Той не разочарова и показа колко голяма е пропастта между номер 40 в света и играчи извън първите петстотин като Юху Пауку и Мике Континен. За шест изиграни сета с тях Григор им даде общо шест гейма, като днес спечели срещу Континен с 6:0, 6:3, 6:1.

Решаващият за изхода на двубоя мач обаче беше този на двойки. Във вчерашния ден българската двойка Григор Димитров/Димитър Кузманов загуби в пет сета (5:7, 1:6, 6:4, 6:2, 4:6), като това се превърна в голямата горчилка на сблъсъка, тъй като нашите момчета успяха да се върнат от 0:2 сета, но загубиха.

Така крайният победител трябваше да се реши в мача между Александър Лазов и Хари Хелиоваара. Лазов загуби в петък (1 февруари) с 0:3 сета (6:7 (4), 3:6, 4:6) срещу Мике Континен и днес трябваше да се доказва срещу Хелиовара.

Мачът се превърна в невероятна физическа битка, с дълги разигравания, в която Лазов стартира по-добре. Той взе първия сет с 6:4 гейма след пробив в десетия гейм, като преди това, при 4:4, се спаси от пробив в гейм, продължил 15 минути. Вторият сет се оказа частта, която реши нещата. В нея Лазов имаше сетбол при 5:4 гейма, но на сервис на финландеца, като не успя да се възползва и загуби в тайбрек със 7:4 точки, след като още в началото на дългия гейм изтърва инициативата и позволи аванс от 6:1 точки за финландеца.

Открит тенис урок за деца от Григор Димитров

Най-силният български тенисист Григор Димитров зарадва своите малки почитатели с открит урок в столичната зала "София", предаде БГНЕС...

В третата част Хелиоваара проби за 2:1, Лазов върна пробива при 3:3, но се предаде в десетия гейм и загуби с 4:6. В този сет се видя, че финландецът започна да налага превъзходство, ударите му бяха по-мощни, сервисът - по-силен, а и излизаше повече на мрежа и мискираше играта си повече. Загубената трета част доведе до тотален срив в играта на Лазов, който набързо инкасира два пробива в четвъртия сет и изостана с 0:5 гейма. Тогава Лазов се посъбра, отказа да се предаде, върна единият пробив след много дълъг гейм и докара нещата до 3:5, като спаси два мачбола на собствен сервис. Лазов спаси и още един на сервис на финландеца, но за повече нямаше сили и Хелиоваара донесе победата на финландците с много прецизно воле на мрежата.

Определено може да се направи един извод след тази неприятна загуба - и Александър Лазов, и Димитър Кузманов трябва да работят над физическата си подготовка. И двамата са много талантливи, но когато се стигна до физическо надиграване, Лазов издъхна. Надяваме се и вярваме, че следващият път ще е различно.

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com