Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

730
Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Търсачи и търговци на гъби и горски плодове организираха общонационален протест в центъра на София, пред сградата на парламента. Причината са готвени законови промени, които регламентират тяхната дейност, за които се предвижда да бъдат обсъждани днес на второ четене в пленарната зала, съобщава БНТ. 

На извънредното заседание на парламента днес (30.03) една от точките в дневния ред е окончателното гласуване т.нар. алтернативен данък за събирачите на гъби, трюфели и диворастящи плодове да бъде премахнат. Хората от бранша са твърдо против отмяната на Закона.

Още: Налог за най-бедните: Ще плащат по 200 лв. на месец, за да берат гъби и плодове в гората

Протестиращите

Недоволството е насочено към готвените промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. С промените се предвижда отпадането на така наречения Алтернативен данък. Въвеждат се задължителни осигуровки, данък и такси.

Хора от бранша са против внесените промени на действащия закон, които са приети на Първо четене в пленарна зала. От браншовите асоциации намират действащия в момента данък за „добър“ и не искат „старият закон, който въвеждаше хаос нашия бранш“, казва инж. Юлиян Колев - председател на Българската асоциация „Горски гъби“.

„Според действащия закон осигуровките са включени в тези 195 лв., които са договорени в министерство на финансите. За три дни този закон се опитва да бъде „заметен под килима“. Огромен труд на страшно много хора се опитва да бъде „заметен под килима“ и съответно ние не сме съгласни с това“, казва Костадин Коджабашиев - НАТТБ.

По повод готвения в Русе контрапротест Костадин Коджабашиев казва, че това не е контрапротест. „В Русе по-скоро бихме го нарекли протест, който е в подкрепа на същия закон, който обаче би следвало да се проведе пред горското“.

Още: След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

Снимки: БГНЕС

Контрапротест

По същото време контрапротест се провежда в Русе, където пък настояват за спешни законови промени, които да осигурят равни права на всички в бранша. Хората казват, че няма планиран добив в Русе. „Основният проблем е планирането на добив в община Русе. До момента няма планиран добив в общината, което ни спъва пряко да си извършваме дейността, за която плащаме всеки месец таксата от 200 лв.“, казва пред БНТ Валентин Димитров, „ловец на трюфели“.

Димитров настоя да бъде изготвен плаващ календар за изкупуване на трюфели. По думите му това би решило голяма част от проблемите им в бранша. „Значи, в момента плащаме таксите предходния месец за следващия, а ние не знаем реално изобщо, дали ще има какво да берем и изобщо дали ще платим за нещо, което можем да го извършваме, това е“, коментира Димитров. Той допълва, че „най-важното е таксата, която плащаме за месец да важи за цялата територия на България, а не както досега за всяка община“.

Протестиращите настояват също да имат защита от страна на горски служители, защото имат „много голям проблем с недобросъвестните събирачи на трюфели, които влизат в горите, с тармъци, с мотики“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 май въвеждат двупосочно движение в участък от магистрала "Тракия"

Прогноза за времето - 21 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 20 май 2024 г.

Интензивно движение на военна техника ще има в почивните дни около 24 май

Огнян Минчев: Ако не защитим това, което сме, рискуваме да изгубим всичко (ВИДЕО)

Времето утре - 21 май 2024 г.

Възстановяват резиденцията на Тодор Живков в Банкя

"Витоша ски" с позиция за спирането на Симеоновския лифт

Апелативният прокурор на София хвърли оставка

Бебешките пюрета са предпочитан избор за захранване на бебето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com