Крум Дончев вече се радва на Ford Fiesta R5

39360
Крум Дончев вече се радва на Ford Fiesta R5
На специална церемония в столичния хотел "Хилтън" бе представен новият автомобил Ford Fiesta R5, с който ще се състезава екипажът на GLOBUL Rally Team - пилотът Крум Дончев и навигаторът Петър Йорданов.

Автомобилът е произведен от специализираната фирма M-Sport във Великобритания и отговаря на всички изисквания на Международната федерация по автомобилизъм (FIA) за новосъздадения състезателен клас R5. Новият автомобил на GLOBUL Rally Team бе представен от пилота на тима Крум Дончев, четирикратен шампион на България, навигаторът Петър Йорданов, Галина Чулева, директор „Реклама и комуникации“ на GLOBUL и Ричард Миленър, мениджър „Връзки с клиенти“ на M-Sport. Миленър представи етапите в разработката на новия Ford Fiesta R5, основните технически характеристики на автомобила и резултатите от първите му тестове в състезателни условия.

Крум Дончев и отборът са едни от първите (най-точно – 5-ти), които получават такъв автомобил. Дончев трябваше да направи бойното кръщение на R5 в отмененото рали „Сърбия“, което фигурираше като кръг от родния рали шампионат, но това не се случи. Така първото състезание, на което отборът ще се представи с новия автомобил е предстоящото рали "Твърдица-Елена" (27-28 юли 2013 г.).

Показаха рали бегачката Fiesta R5

Първата новост, която се забелязва в R5, са новите сиво-червени цветове. Задвижването е поверено на подобрен 1,6-литров EcoBoost двигат...

Любопитно е да се отбележи, че хомологацията на автомобила бе дадена на 1 юли, а 15-ина дви по-късно раби бегачката бе в ръцете на пилота и неговия навигатор. Следващата R5 хомологация – на Peugeot 208 T16, ще бъде дадена на 1 януари 2014.

Никой не споменава нищо конкретно за цената на автомобила, но тя е аналагична с тази на автомобилите S2000. Т.е. около 400 000 евро. Предимството в случая са намалените разходи за поддръжка, както и увеличените интервали за ревизии на R5.

M Sport има за цел да продаде на частни клиенти около 40 автомобила тази година. Ford Fiesta R5 дебютира като фойлойфер в рали „Ипър“. След това записа второ място в рали „Естония“, но първото голямо и важно испитание ще е след две седмици, когато е стартът на рали „Финландия“.

Ford Fiesta R5 е автомобил от новото поколение рали автомобили. Той притежава 1,6-литров турбо двигател, с рестриктор на турбото 32 мм., хомологирана с 5-степенна секвенциална кутия и е последната стъпка преди WRC автомобилите. Проведените тестове показват значително превъзходство на автомобилите от клас R5 пред автомобилите от по-стария клас S2000.

Само 26 екипажа са заявили участие в рали „България”

Получените до този момент 26 заувки изглеждат обидно малко за най-реномираното рали в България. За съжаление автомобилният спорт е в до...

Екипажът на GLOBUL Rally Team също така ще разполага със специален тренировъчен автомобил, предоставен от „Мото-Пфое“ – новия Ford Fiesta, оборудван с 1.0 EcoBoost двигател, 125 к.с.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com