Петерханзел води след контестация и объркващи решения

7992

Ситуацията около генералното класиране в рали „Дакар 2013” се поусложни след контестация и две отричащи се съдийски решения.

Вторият етап бе спечелен от Стефан Петерханзел. Карлос Сайнц се обърка в дюните и загуби около 21 минути. Така най-успешният пилот в „Дакар” закръгли сметката си на спечелени етапни победи на 60. За няколко часа.

Стефан Петерханзел пое водачеството в Дакар

Още в първият истински етап (без да броим пролога) Стефан Петерханзел показа кой е кралят на „Дакар” и пясъчните дюни. Пете...

Сайнц подаде контестация, твърдейки, че навигацията на организаторите е била причина за объркването му, а не неговия GPS в автомобила. Контестацията бе уважена и Сайнц бе обявен за победител в етап 2. За няколко часа.

Късно тази нощ втора инспекция на бъгито на Сайнц е показала, че вторият GPS в автомобила му е работил нормално. Това накара организаторите отново да върнат закъснението на испанеца, който вече се смъкна до 10-то място в генералното класиране, след като в третия етап Сайнц имаше електрически проблем с автомобила си и натрупа още половин час изоставане.

В крайна сметка третия етап от Писко до Наска бе спечелен от съотборника на Сайнц, Ал-Атия. Катарецът нямаше никакъв проблем и финишира на 1:18 мин. пред Роби Гордън, който най-накрая завърши етап без проблеми. Трети остана Петерханзел, чието изоставане от Насер бе 3:52 мин.

Така в генералното подреждане Стефан Петерханзел води с 6:32 мин. на Насер Ал-Атия. Трети е Лучио Алварез с изоставане от 18:11 минути.

Карлос Сайнц спечели първия етап в Дакар 2013

Вчера, в Лима, Перу, бе даден старта на рали „Дакар“. До 20 януари керванът трябва да измине общо 8432 км, от които 4146 км...

Представянето на българите

Трите български екипажа, макар Тодор Христов (Yamaha) да се състезава за македонски отбор, продължават в надпреварата, като към момента за успех може да се определи това, че и всичките петима българи са все още в състезанието. Тодор Христов завърши 30-ти, докато Петър Ценков и Иван Маринов (Opel Ampera) останаха 94-и, а проблем с BMW-то на Орлин Алексиев и Александър Стоянов ги заведе до финала на 104-та позиция.

Днес се кара отсечката между Наска и Арекуипа, чиято обща дължина е 717 км, от които 288 скоростни километра.

На снимката: Карлос Сайнц, който поведа за няколко часа генералното класиране, преди организаторите отново да върнат изоставането му от втория етап и той да се смъкне до 10-то място в генералното подреждане.

Дакар 2013: 14 етапа и общо 8432 км

Два дни преди старта на най-трудната рали напдпревара в света, организаторите публикуваха официалната програма на плануваните скоростни...

Още автомобилни новини четете на rs-auto.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com