X
 
 

Внук осъществява идея на баба си за паметник на загиналите във войните в Шейново

592 0
Внук осъществява идея на баба си за паметник на загиналите във войните в Шейново
Снимка: Областна администрация - Стара Загора
След 12 години идеята за паметник на загиналите във войните жители на казанлъшкото село Шейново ще се реализира. Инициатор за изграждането на монумента е шейновката Янка Ташева, която през 2007 г. създава инициативен комитет. Заради твърде скъпия проект обаче се отлага и събирането на необходимата документация.

След много труд за издирване на имената на 115 шейновци, загинали във войните, организирането на подписка сред жителите на Шейново делото подновява и довършва внукът Янко Ташев. Днес той представи новия идеен проект за паметника пред областната комисия „Военни паметници“, председателстван от областния управител Гергана Микова. Автор на проекта, одобрен в края на февруари от общинския съвет в Казанлък, е скулпторът Велин Дечков. Паметникът ще бъде издигнат пред кметството в центъра на Шейново. Конструкцията, която ще е висока 3 и широка 2,70 метра, ще се изработи от врачански камък, а в предната му част на плочи от черен гранит ще са изписани имената на загиналите, ще има и надпис „Българийо, за тебе те умряха“. На задната част на паметника ще се изпише „От признателно Шейново“. По предварителни изчисления необходимите средства за изграждането му са 20 хиляди лева, които ще се събират от дарения.

Монтираха паметник на виден варненски кмет в центъра на града

Нова бронзова статуя бе монтирана в центъра на Варна. Скулптурата може да се види в една от градинките на площад "Независимост", с...

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално