Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

995
Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)
Снимка: Община Стара Загора

Лаборатория за иновации по модул 4 от Националната програма „Иновации в действие" на Министерството на образованието и науката в тематичното направление „Позитивно образование и личностно развитие" откриха във Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“ в Стара Загора. Основната цел е да се представят, структурират и генерират нови идеи по темата чрез съвместно сътрудничество между образователни институции, експерти от академичните среди и висши училища.

Част от събитието бе министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. „Лабораториите за иновации са част от надграждане, свързани с възможността за обмен на иновации, но не като споделяне на опит, а като възможност за съвместна работа на колеги от различни училища по отношение на структуриране и възможности за внедряване на проектна иновация. Всяка лаборатория ще приключи със завършен продукт“, каза в началото на откриването проф. Галин Цоков. Той допълни, че темата на лабораторията е изцяло нов подход, свързан с позитивното и личностно развитие, което трябва да бъде основна цел на образованието. „Щастливите ученици са най-голямата награда за нас като професионалисти. Позитивното образование не е само за постигане на благополучие, то е свързано и с преодоляване на определени трудности. То е търсене на смисъл в рамките на образователния процес - нещо, което е изключително важно за нашите ученици и за учителите, свързано е с мотивирането и с постигането на това, което ние си набелязваме в днешния ден, за да можем да го постигнем утре“, подчерта проф. Галин Цоков.

Той поясни, че в рамките на тези лаборатории ще бъдат свързани професионалистите – учители, директори, които работят съвместно и създават общности с една крайна идея.

Още: Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В знак на признателност за съвместната работа, проф. Галин Цоков връчи на директора на Второ основно училище Милена Желязкова почетен знак на Министерството на образованието.

Думи към домакините отправи и зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова. „Поздравявам ви за днешното откриване на лабораторията, убедена съм, че динамичните времена, в които живеем, обуславят тази необходимост от такъв тип нов модел в образованието, в който да търсим постиженията на децата в духа на емоционалната интелигентност и израстването,  както и личностната подкрепа, която те трябва да получават. Ние ще се радваме да виждаме щастливи и усмихнати ученици, което всъщност е целта на лабораторията. Сигурна съм, че резултатът от методологията ще бъде успешен и ползотворен“, приветства Надежда Чакърова.

На събитието присъстваха още Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра, Илияна Славова, главен експерт в отдел „Училищна мрежа в страната“, Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“, проф. Галя Кожухарова, декан на Педагогически факултет към Тракийски университет, проф. Ани Златева, преподавател в Педагогически факултет, проф. Таня Танева, директор на Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите, Иванка Сотирова, обществен посредник на Стара Загора, Бончо Григоров, председател на ПК по Образование, наука  и защита правата на децата към ОбС, представители на Регионално управление – Стара Загора, културни институции и училищната институция.

Дейностите на лабораторията за иновации се реализират под научното ръководство на проф. д-р Румен Стаматов, преподавател във Варненския свободен университет с над 20 книги и 70 статии в полето на психологията и развитието на позитивната психология, проф. д-р Румяна Неминска, преподавател в Педагогически факултет към ТрУ, доц. д-р Дончо Донев, преподавател по психология в Бургаски свободен университет, инж. Ирина Йотова, асистент по методика на обучението по информационни и STEAM технологии в ДИПКУ и Димитър Татарски, основател на социалния проект „Характер БГ“.

Още: В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Партньори по тематичното направление „Позитивно образование и личностно развитие" са още 10 иновативни училища. Домакин на събитието е Второ ОУ „Петко Рачов Славейков“, което от 2017г. трупа иновативен опит и изгражда работещи модели от успешни педагогически практики. В него се обучават 787 деца и ученици, разпределени в 33 паралелки и една подготвителна група. Училището е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com