Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

1295
Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

На публично обсъждане днес по Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/се представиха проектни идеи, по които предстои да бъдат изпълнявани проекти за над 70 милиона лева.

Надежда Чакърова заместник-кмет „Образование и младежки дейности“ Община Стара Загора сподели с присъстващите: „Това е важен проект за нашата община, и за региона като цяло. Той ни дава шанс да се изгради съвременна и модерна инфраструктура, за да имаме съответно качествено и кадрово обезпечение в детското здравеопазване. С него ще се постави едно добро ново начало.“

Заместник-кметът на Община Стара Загора Павлина Делчева - „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“ допълни още: „Това, за което всички мечтаем е детското здраве и здравеопазване да са на европейско ниво.“

Още: Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Първата проектна идея на Община Стара Загора, финансирана по програма „Развитие на регионите“ е с индикативен бюджет: 52 милиона лева. Тя включва укрепване капацитета и възможностите за комплексна медицинска грижа в педиатрични отделения/клиники на УМБАЛ Стара Загора. Осигуряване на мерки за енергийна ефективност, зелена градска инфраструктура. Внедряване на интегрирана информационна система за електронно детско и училищно здравеопазване „Joystick Kids Healthcare“. Изграждане на интегрирана информационна система между областните и общинските лечебни заведения с телемедицина за осъществяване на консултативна дейност от лечебното заведение.

Още: Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

С индикативен бюджет от 19,5 милиона лева е проектната идея за обособяване на  Академичен център за продължаващо обучение със симулационен център – Тракийски университет Стара Загора. Осигуряване на мултифункционална учебна база за обучение на лекари и специалисти по здравни грижи (лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, кинезитерапевти, рентгенови лаборанти) за нуждите на педиатричната помощ.

Настоящата концепция за ИТИ обединява – 18 общини (Стара Загора, Казанлък), 9 държавни и общински болници (УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД), висши и средни училища (Тракийски университет), фирми, НПО, иновативни центрове и Министерството на здравеопазването - за използване на техния потенциал и ресурси за създаване на нов модел за интегрирана здравна грижа за деца и постигане на качествена, модерна, навременна и достъпна здравна грижа, фокусирана върху децата от Югоизточния регион.

Още: Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Представената Концепция за интегрирани териториални инвестиции представлява комбинация от 24 проектни идеи, разработени и представени от 18 общини в партньорство с различни заинтересовани страни – университети, НПО, училища, търговски компании и публични институции, както и Министерство на здравеопазването. Общините партньори се намират на територията на 4-те области Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол - Югоизточния регион за развитие, като в тях живее над 85% от населението на региона.

Партньори на Община Стара Загора в проектните идеи са УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и Тракийски университет – Стара Загора.

На срещата присъстваха директорът на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев, заместник-ректорът по проектната дейност на Тракийски университет д-р Емил Славов, заместник-кметът на Община Стара Загора „Култура и туризъм“– Милена Желева, общински съветници и експерти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

На тържествена церемония връчиха наградите Млада и Стара Загора (СНИМКИ)

Община Стара Загора договори по-справедливи корекции в програмата за развитие на регионите

Нови бусчета ще превозват безплатно хора с двигателни увреждания в Стара Загора (СНИМКИ)

Община Стара Загора осигури два специализирани буса за хора с увреждания

Млади звезди покоряват сцената на Jazzфест 2024 в Стара Загора

Зам.-кмет на Стара Загора към дарителите на музея: Благодаря, че има хора като вас

Красимир Вълчев: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев: Децата ще ни научат да замърсяваме по-малко (СНИМКИ)

Над 15 компании се представиха в „After Workin: Аз избрах Стара Загора!“ (СНИМКИ)

Кметът на Стара Загора обеща центърът на града да бъде обновен в края на 2025 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора