България е втората най-добра винена дестинация в света

9215
България е втората най-добра винена дестинация в света
Снимка: Министерство на туризма

България се представя все по-успешно на световната карта на винопроизводителите и печели многобройни международни награди. В началото на годината България бе поставена на второ място сред 10-те най-добри дестинации за винен туризъм в света.

Това обява министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на фестивала „Дефиле на младото вино“, уточнявайки, че класацията е на „Wine Enthusiast“ - едно от двете най-престижни американски списания за вино и гурме култура.

50 000 туристи дошли в България за лечение през 2016 г.

47 500 туристи са посетили България с цел лечение през 2016 г. За периода януари-септември 2017 г. визитите на чужди туристи със съща...

За нас беше важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на България, защото са част от цялостното преживяване на посетителите на страната, посочи още министърът.

Според нея те оставят своя отпечатък и често туристите правят пряка връзка между държавата, която са посетили, и виното й. "Затова решихме заедно с Министерството на земеделието, храните и горите да разработим 12 винено-кулинарни дестинации. Те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта. Пловдив е част от дестинацията „Западна Тракия“", заяви тя.

"Близо 1/3 от туристите посетили в Пловдив през първите 9 месеца на 2017 г. са чужденци, като са нараснали с 14 на сто в сравнение със същия година по-рано. Данните на НСИ за дейността на местата за настаняване с 10 и повече легла в Пловдивска област за периода януари-септември показват, че гостите на общината са над 365 000", коментира Ангелкова.

Броят на нощувките също отбелязва леко увеличение и достига до 793 000 За периода януари–септември приходите от тях са повече от 35 млн. лв., което е нарастване от 4%. Най-голямо увеличение се отчита в постъпленията от нощувки на чужденци, те преминават 15 млн. лв., като нарастват с 8,1 на сто.

Тази година тази посетителите на Дефилето на младото вино ще могат да дегустират близо 250 вида вина, представени от 36 български изби, а гостите ще имат възможност да опитат и различни кулинарни изкушения, сред които и биопродукти. Ежегодният фестивал този ноември е разположен в 15 знакови къщи в Стария град. Организаторите са подготвили и интересна и богата културна програма, включваща разнообразни изпълнения в различни жанрове.

Стартира гласуването за Годишните награди в туризма

Стартира онлайн гласуването за предложенията във второто издание на Годишните награди в туризма. Всеки желаещ може да даде гласа си з...

 

 

 

 

България се представя все по-успешно на световната карта на винопроизводителите и печели многобройни международни награди, допълни министър Ангелкова. В началото на годината България е поставена на второ място сред 10-те най-добри дестинации за винен туризъм в света. Класацията е на „Wine Enthusiast“- едно от двете най-престижни американски списания за вино и гурме култура.

Ангелкова: Винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт в Банско

Винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт. Лифтът е един от най-екологичните видове транспорт. Това каза министърът на...

За нас беше важно виното и кулинарията да бъдат включени в туристическия продукт на България, защото са част от цялостното преживяване на посетителите на страната, посочи още министърът. Според нея те оставят своя отпечатък и често туристите правят пряка връзка между държавата, която са посетили, и виното й. Затова решихме заедно с Министерството на земеделието, храните и горите да разработим 12 винено-кулинарни дестинации. Те включват както традиционните винени напитки и характерната кухня за региона, така и близо 50 общини и около 100 туристически обекта. Пловдив е част от дестинацията „Западна Тракия“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...