Кметът на "Младост" отговори на жителите: Ще се строят две, а не четири сгради в района

3791
Кметът на "Младост" отговори на жителите: Ще се строят две, а не четири сгради в района
Снимка: БГНЕС

Предвидено е строителството на две сгради срещу бл. 325 в "Младост", а не на четири, както твърдят жители на района. Това каза за вр. и.д. кмет на район „Младост“ Румен Русев по повод предстоящия протест в понеделник, предаде БГНЕС.

Недоволството се организира в социалната мрежа Facebook, а повод за акцията стана започналото преди седмица строителство на 7-етажен блок. Строежът се намира на територията на бивша ливада, върху която преди години голяма верига магазини дари средства за изграждането на парк. Сега част от територията му е "изядена" от новостроящия се блок.

„При нас е внесено предложение за строеж на една сграда. Тя е с височина 21 метра или това са 7 етажа. На първия ще се разполагат магазини, а на останалите 6 етажа ще има апартаменти. Съседната сграда, за която все още няма издадено разрешение за строеж, ще бъде триетажна“, заяви Русев.

Временният кмет на "Младост": Не съм виждал Иванчева да взима пари под масата

Аз не съм виждал Десислава Иванчева да взема пари под масата. Бизнесмени са идвали с оплаквания от администрацията, че не им се движат ...

Той подчерта, че в плана за изменение на застрояването в района са предвидени само две сгради, които ще са на калкан. Русев уточни, че разрешителното за строеж е издадено от главния архитект на София Здравко Здравков на 9.02.2018 г. и е влязло в сила на 30 май. Около 40% от земята, върху която се строи блокът е била общинска, но през 2014 г. продадена от Столичния общински съвет на Стилиян Георгиев, който е член на Съвета на директорите на „Пазари Запад“ ЕАД. Всичко това се случва със съдействието и по време когато кмет на „Младост“ е д-р Цвета Авджиева.

Запитан дали всичко по въпросната заменка е легално, Русев беше категоричен, че всичко е проверено и законно и не съществува вариант започналото строителство да бъде спряно. Вече е късно да се търси вариант да се предложи на инвеститора друг терен, тъй като разрешителното за строеж е издадено от Здравков, а не от главния архитект на района, подчерта Русев. Той добави, че такава сделка е постигната с друг инвеститор, който иска да строи в района, но не пожела да разкрие повече информация по случая. Временно изпълняващият длъжността кмет на „Младост“ каза, че застава твърдо зад жителите и искането им районът да не се презастроява, но в случая няма какво да направи.

„Подкрепям всяка една гражданска инициатива, която е против презастрояването в жилищните райони, което общият устройствен план, приет през 2009 г., позволява това да се случва. Лошото е, че той няма цялостна визия, а дава право да се строи на парче. За съжаление тези неща се случват и ще продължат да се случват, защото има внесени проекти за изменения на ПУП-овете за районите, които в един момент ще бъдат приети, а на инвеститорите ще им бъдат издадени разрешителни за строеж и то не само в „Младост“. Все още обмислям дали да отида на протеста в понеделник“, каза Русев.

Арх. Румен Русев: Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното

"Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното. Надали 10 строежа са презастрояване в "Младост". Искам нещата да се случват п...

Въпреки декларираната безизходица от страна на районната администрация, жителите ще излязат на протест в понеделник.

„Навсякъде всичко застроиха, няма зелени площи, няма нищо вече. Чудим се къде да заведем децата си къде да играят. Строежът е в парка. Не знам как ги мислят тези неща. Би следвало да се спазва някакъв план за благоустройство. Когато видях строежа, си казах, че отново се случва нещо лошо и никой не реагира“, каза притеснено Минка Николова, жител на района.

„Не одобрявам презастрояването на „Младост“. Ще участвам в протеста в понеделник. Искам да се строи в границите на допустимото, а тук те отдавна са преминати“, заяви Цветомира Генова.

Стана ясно, че на строежът няма система за миене на гумите на камионите и те излизат от обекта кални. В резултат на това тротоарното пространство и платното са замърсени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София