Опозицията в Скопие иска разграничаване на общата история с България

8336
Опозицията в Скопие иска разграничаване на общата история с България

Председателят на парламентарната Комисия по външните работи в македонския парламент Антонио Милошоски заяви, че депутатите от неговата партия ВМРО-ДПМНЕ и коалицията около нея имат сериозни забележки по договора с България и имат предложения как би трябвало той да бъде надграден и подобрен. Това съобщиха македонските агенции.

Милошоски предлага пет въпроса, които да бъдат включени в договора:

Зоран Заев ще представи договора за добросъседство с България

Проектодоговорът за добросъседство и приятелство между България и Република Македония ще бъде разгледан на закрито заседание от депут...

1. Ще бъде ли споменат македонският народ в договора? Ако това е договор на добра воля, би трябвало македонският народ да е споменат и записан в договора.

2. Ще бъде ли споменат македонският език в договора? С това се признава неговата специфика като език, различен от българския.

3. Готов ли е премиерът Зоран Заев да подпише договор, който съдържа най-малко един член, за който смятаме, че противоречи на член 49 от конституцията на Република Македония, който предвижда конституционно задължение на държавата да се грижи за македонците извън Македония?

4. Ясно разграничаване на частта за общата история и частта за отделните истории на двете държави.

Македонският външен министър мълчи за подробности по бъдещия Договор за добросъседство с България

Все още е рано да се оповестяват подробности от проекта за Договор за добросъседство с България. Това заяви македонският външен министъ...

5. Забелязва се асиметрия на права и задължения в договора. Повече права има за българската страна, а повече ограничения и задължения за Македония. Договорът трябва да бъде със симетрични ползи за всички страни.

Според Милошоски ако тези препоръки бъдат включени, договорът ще бъде подкрепен от коалицията "За по-добра Македония".

Според него, ако тези препоръки бъдат включени, договорът ще бъде подкрепен от коалицията "За по-добра Македония". Но ако проектодоговорът не бъде променен, ще остане съмнение, че днешното заседание е било само пиар момент. ВМРО-ДПМНЕ ще настоява това да не бъде краткосрочно успешен проект, защото, ако договорът има юридически задължително действие, може да създаде обстоятелства, които ще вредят на страната в бъдеще.

Накрая Милошоски заяви, че не е важно колко бързо ще се подпише договорът, а трябва да се работи за подобряване на качеството на неговия тест. Той каза, че в партията има настроение за повторна среща със Заев, за да се разговаря по този въпрос, но заяви, че направените забележки и препоръки са категорични и ВМРО-ДПМНЕ няма да отстъпят от тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com