Заев: България и Македония ще борят заедно национализма

4287
Заев: България и Македония ще борят заедно национализма

Македонският премиер Зоран Заев запозна депутатите от Парламентарната комисия по външна политика с проектодоговора за приятелство и добросъседство, който предстои да бъде подписан между Република Македония и Република България.

Заседанието, на което депутатите обсъждаха документа, бе зад закрити врата. Според Заев "трябва да започне дебат с цел изграждане на консенсус и общонационална политика, която е в интерес на всички граждани".

Бившият македонски премиер Никола Груевски се сдоби със сериозни обвинения

Бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски получи няколко обвинения от Специалната прокуратура на Катица Янева, п...

В началото на срещата Заев запозна народните представители със съдържанието на проектодокумента. Договорът се очаква да бъде подписан в началото на месец август по време на визитата на българския премиер Бойко Борисов на Република Македония.

"Нашето желание е да подпишем този Договор. На този етап имаме отлична база за компромис между двете държави. Окончателен Договор ще имаме след неговата ратификация в Парламента", каза Заев след заседанието на комисията. "Успехът от евентуалният Договор ще бъде общ и национален. Това ще бъде успех за всички граждани, на всички правителства досега. Този процес е започнат и воден от предходното правителство, а ние просто ще го финализираме", каза още македонският премиер и призова ВМРО-ДПМНЕ и останалите опозиционни партии да участват в консултациите и да подкрепят договора, предаде БГНЕС.

Според него "договорът е добра база за приятелство и добросъседство и двете държави в бъдеще ще работят по-тясно за общ успех". Договорът е добър за националните интереси на Република Македония. С този договор ние ставаме пример за сътрудничество в Югоизточна Европа. Той открива нови перспективи и ще ускори процеса по интеграцията в ЕС и НАТО. Той ще подпомогне инфраструктурното свързване на двете държави, газовите връзки, размяната на стоки, услуги и капитал.

Ще се даде нов импулс на Коридор №8, ще има митнически и гранични улеснения. Сегашните Гранични пунктове ще бъдат ремонтирани. Македонската страна ще поиска откриване и на нов Граничен пункт край Берово, подчерта Зоран Заев и поясни: Заедно ще спираме недобронамерената пропаганда в двете държави. Ще бъдем срещу eзика на омразата.

Божидар Димитров по македонските въпроси: Правителството не може да признава език и нация

"Покрай едно изказване на външния ни министър г-жа Екатерина Захариева отново се разгоря спор, засега главно в Интернет, около исканият...

Заедно ще победим национализма. България категорично подкрепя членството ни в ЕС и НАТО, без да ни поставя условия за решаване на спора за името. Тя ще сподели целият си опит по пътя към ЕС и по-специално този при усвояването на еврофондовете.

Зоран Заев очаква и иска Договорът да бъде подписан по време на визитата на българския премиер Бойко Борисов в Република Македония в началото на месец август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com