По-голяма подкрепа от държавата за ресторанти без градини и тераси

1777
По-голяма подкрепа от държавата за ресторанти без градини и тераси
Снимка: БГНЕС

Повече пари от държавната хазна ще получат ресторантите без тераса или градина по трета фаза от програмата за подкрепа с оборотен капитал. Причината за това е, че те бяха затворени за по-дълъг период от време, предава Труд.

Програмата е отворена за кандидатстване, а крайният срок за подаване на заявления през сайта на Националната агенция за приходи е 22 юни. Право да кандидатстват за помощ в размер на 10% или 20% от оборота по трета фаза имат фирми, чиято дейност беше забранена със заповед на здравния министър в края на март и началото на април.

Служебният финансов министър за заведенията - някои били вече с оборот, по-голям от 2019 година

Работим и с Асоциацията на банките, и със синдикатите, и с големите работодателски организации за всеобхватна програма за помощ за бълг...

Ресторантите с тераса или градина бяха отворени от началото на месец април. Затова те могат да кандидатстват за помощ само за периода от 22 до 31 март. Ресторантите без открити пространства останаха затворени до 11 април. Затова, ако ресторант иска да кандидатства за помощ за по-дългия период от време, който обхваща и началото на април, трябва да представи декларация, че няма тераса или градина.

За улеснение на фирмите на сайта на НАП е качен файл, в който подробно е посочено, кои бизнеси бяха затворени през март и април, периода, за който може да получат помощ, както и кодовете за дейността им.

Подадените от фирмите документи ще бъдат преглеждани на база кодовете за дейността им в отчетите за 2020 г. Затова е много важно в отчетите правилно да бъдат описани и кодовете за допълнителната дейност на фирмите. Защото дори част от дейността на една фирма да е била забранена със заповед на здравния министър, ако тази дейност не е посочена с код в отчета за дейността ѝ, който се подава в НСИ, фирмата ще получи отказ за финансова подкрепа.

По принцип големите магазини с площ над 300 кв. м също бяха затворени за определен период от време и могат да кандидатстват за помощ. Но ще я получат, само ако действително са прекратили дейността си - ако са продавали с касов апарат, поставен на паркинга пред магазина, нямат право да получат пари от държавната хазна.

БХРА: Новите мерки за бизнеса са чакани, но са нужни още спешни действия

Новите мерки, предложени от служебния кабинет, ще са изключително полезни за бизнеса и ще помогнат на туристическите компании да оцелея...

При подаване да документите фирмите трябва да представят актуална банкова сметка, която е открита на тяхно име. При кандидатстването през първа и втора фаза на програмата е имало случаи да бъдат посочвани закрити банкови сметки или сметки на други граждани и фирми.

Фирмите, които бяха затворени през март и април 2021 г. получават подкрепа в размер на 10% или 20% (в зависимост от дейността им) от оборота през същия период на 2019 г., предвиждат правилата за помощта.

Фирмите, които са започнали дейността си след 1 януари 2020 г. и съответно са спрели работа на база заповед на министъра на здравеопазването след 22 март 2021 г., ще получат помощ на база оборота си за тази дейност от октомври 2020 г. Но фирмите, които са регистрирани и започнали дейност през месеци май, юни и следващите на 2019 г., са пропуснати в закона и няма база, на която да бъде определено каква помощ да получат. Затова реално те не могат да получат подкрепа от хазната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com