БХРА: Новите мерки за бизнеса са чакани, но са нужни още спешни действия

1399
БХРА: Новите мерки за бизнеса са чакани, но са нужни още спешни действия
Снимка: БГНЕС

Новите мерки, предложени от служебния кабинет, ще са изключително полезни за бизнеса и ще помогнат на туристическите компании да оцелеят по-лесно в кризата. Стига изпълнението на обявените мерки да е бързо, а не само да останат като намерения, имайки предвид нежеланието на банките да финансират туризма. Това заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. От огранизацията от над година настояваха за евтини кредити без обезпечение, които да осигурят ликвидни средства на затруднените в резултат на пандемията фирми. И сме доволни, че най-после това се случва, заяви председателят на БХРА Георги Щерев.

Като положителен отчитаме и фактът, че този път мерките са едни и същи за всички и няма изкуствено деление, при което едни получават целеви компенсации, а други не, подчерта и зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Подобно противопоставяне в миналото и опитите за обсебване на изказванията от името на целия бранш пред властта не ни вършат добра услуга. Налбантов припомни, че от началото на кризата хотелиерите останаха единствените от туристическия сектор, които не получиха целева помощ за оцеляване в кризата. Формално ни оставиха да работим, но при такива условия, че нямаше клиенти. Така хем не получихме компенсации заради наложените забрани и мерки за ограничаване на пандемията, хем нямахме никакви приходи, обясни Налбантов. Други бизнеси пък бяха официално затворени и взимаха парични обезщетения. Затова сега сме доволни, че служебният кабинет най-после предлага едни и същи мерки за всички, тъй като кризата удари също всички, допълни Налбантов.

Ресторантьори: Браншът ни отново е излъган и дискриминиран

Двете ресторантьорски организации – Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, настояват за сп...

От октомври-ноември 2020 г. са подписани договори за подпомагане на средни предприятия, които не са изплатени и до момента. А тези пари са много необходими за хотелиерите. Да не говорим, че за да изпълнят изискванията на програмата за кандидатстване, някои от инвеститорите са се принудили да теглят кредити. Така че забавянето не само не помага на хотелиерите да оцелеят, но ги затруднява и допълнително финансово в момент на тежка криза. Тези средства са жизненоважни за оцеляването на хотелиерите, които очакват тези обезщетения вече в продължение на месеци. Бавят се и средствата по програмата за компенсации за затворените заведения за март и април, които бизнесът вече е калкулирал в предвидените си разходи за оцеляване, обясни Щерев.

От страна на бизнеса обаче са поставени и други въпроси, които незабавно трябва да бъдат решени, ако държавата наистина счита, че туризмът е сред структуроопределящите отрасли на икономиката и оцеляването му е приоритет, както бе декларирано и от служебното правителство. Тези въпроси са поставяни многократно от БХРА за обсъждане, включително и на срещата между УС на БХРА и на министър Балтова. Независимо дали е редовно или служебно правителство трябва да има някаква приемственост. Особено що се отнася до най-потърпевшия бранш – туристическия, за който всяка минута без мерки и решения на проблемите може да се окаже пагубна, тъй като тежката криза и липсата на време ни притискат, подчертават от БХРА.

Приветстваме продължаване на мярката 60/40 до края на юли, но това не е достатъчно. Още повече, че тя ще се прекрати точно през летния сезон. В момент на тежка криза, при късно започващ сезон и кратък такъв, ако тази мярка не продължи до края на септември, бизнесът е обречен, категорични са от БХРА.

Договарянето на евтини кредити, които да бъдат лесно и бързо отпускани, бе част и от последния ни разговор със служебния министър на туризма Стела Балтова, която присъства на заседание на УС на БХРА, на което на масата бяха поставени и дискутирани всички предизвикателства пред членовете на нашата организация и начините за тяхното преодоляване, допълни Щерев. Очакваме да бъде взето решение за гратисен период на обслужване на главницата по кредитите за срок от 2 до 5 години, подчерта председателят на БХРА Георги Щерев.

Служебният финансов министър за заведенията - някои били вече с оборот, по-голям от 2019 година

Работим и с Асоциацията на банките, и със синдикатите, и с големите работодателски организации за всеобхватна програма за помощ за бълг...

И тогава, и сега настояваме да отпадне необходимостта от подписване на трудови договори с членове на семейството, които по принцип работят на други места и подпомагат с труда си семейния бизнес в извънработно време, като трудовите договори се заменят с декларации. От БХРА са предложили и механизъм за въвеждането на краткосрочни договори в туризма, което да позволява на бизнеса да наема служители за специални събития или определени по-натоварени периоди, както и за облекчаване на процедурите за наемане и начина на заплащане на учащи на възраст от 14 до 16 години. Както и да се осигурят програма за сезонните работници, за да имат те интерес да останат заети в бранша. В момента тези хора работят по 2-3 месеца по време на активния сезон и нямат никаква сигурност и спешно трябва да се помисли за тях, категорични са от БХРА. Ако искаме да имаме качествен продукт трябва да се погрижим сериозно за персонала, който в голямата си част е сезонен. И не можем да оставим един чиновник, па макар и зам.-социален министър, да игнорира интересите на бизнеса вече години. Фактът, че този въпрос се поставя многократно, ясно показва, че сега действащото законодателство не ни удовлетворява и не работи за интересите на бранша. В същото време парите, предвидени за сезонните работници, които не са никак малко, не се харчат в интерес на бизнеса.

Все още не е са изчистени детайлите относно ковид хотелите за морските ни курорти за това лято и при какви условия ще работят те. Както и необходимостта от ясни и конкретни принципи за разхлабване или затягане на мерките. От организацията настояваме и за чат бот, който да отговаря на въпроси относно ковид мерките в страната и за влизане в нея денонощно, за да не се отблъскват туристи с липсата на достатъчно пълна и ясна информация. Задължително е да се договорят зелени транзитни коридори, за да не загубим и тези пазари, от които все пак имаме шанс за резервации през това лято. И да се въведат мерки, подобни на тези с Румъния и с други страни с ниска заразяемост и висок процент на имунизация за отпадане на всички ограничения за влизане в България, ако искаме да има поне някакъв летен сезон, категорични са от БХРА.

Сред проблемите, за които е необходимо незабавно решение е да се осигурят евтини чадъри на плажа и за хотелиерите, както и допълнителни стимули за туроператорите, които водят туристи у нас като допълнително субсидиране от страна на държавата на част от непродадените седалки в чартърните полети и други стимули, за да имат компаниите икономически причини да прехвърлят туристи към България.

Според БХРА трябва да се обърне и специално внимание на българските туристи, които са най-важният пазар за сектора. От БХРА предлагат държавата да раздаде ваучери за почивки у нас на всички ваксинирани българи и особено на такива, които предстои да се имунизират. По този начин ще се реши въпросът с ниския процент желаещи да се имунизират, ще се подпомогне туристическият сектор в трудната ситуация и ще спечелим българите като клиенти за туризма ни, категорични са от организацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com