ТОП 5 зимни дестинации в България

9462
ТОП 5 зимни дестинации в България
Снимка: iStock

Зимата е сезонът, който обикновено асоциираме със снега, студа и дълги вечери у дома. Но дори и да не сте голям фен на зимните спортове, няма нужда да прекарвате целия сезон пред телевизора или пред компютъра. България предлага много вълнуващи и уникални зимни дестинации, които ще ви накарат да се влюбите в този чаровен сезон. В следващите редове, ние ще ви представим петте топ зимни дестинации в България, които определено заслужават да бъдат посетени.

1. Село Гела - Родопите

Село Гела е малко, китно селце, разположено в сърцето на Родопите, и то изключително добре олицетворява типичната родопска атмосфера. Тази дестинация е идеална за тези, които искат да изживеят истинска зимна приказка. Ако имате късмет и снегът ви посети по време на престоя в Гела, ще се потопите в магията на пухкавия сняг и огъня на камината. Далечният звук на родопския гайди ще придаде още по-автентичен шарм на тази приказна дестинация. Гела е място, което ви накара да забравите меланхолията и да се насладите на зимния сезон в пълния му блясък. 

България е в престижна класация на водещите дестинации за посещение през 2024 година

2. Дряново - Стара планина 

Дряново е идеалната зимна дестинация в подножието на Стара планина. Тази зона предлага снежни и меки зими, които я правят перфектно място за зимна почивка. Градът е достъпен с влак или с високопроходими автомобили, особено през студените месеци. Ако имате само ден или два в Дряново, ще се сблъскате с трудното решение дали да се наслаждавате на природата и страхотните старопланински пейзажи или да посетите забележителностите в града. Те включват църквата "Свети Никола", музея "Колю Фичето", моста на майстор Колю Фичето, Дряновския манастир, първата релефна физическа карта на България и много други. Ако времето позволява, можете също да се отправите на приключение по Дряновската екопътека, пътеката Виа Ферата и Въжената градина "Приключенският остров".

зима

3. Байкушевата мура - Пирин планина 

Байкушевата мура е едно от най-старите иглолистни дървета в България и е разположена в Пирин планина близо до зимния курорт Банско. С впечатляващите си 1300 години, това дърво е едно от най-впечатляващите места, които можете да посетите през зимата. Зелената му корона изпъква сред снежната покривка, правейки го изключително вдъхновяващо място за туристи и фотографи. Интересен факт за Байкушевата мура е, че са необходими поне седем души, за да обгърнат ствола му с ръце, затова не пропускайте възможността да го посетите. 

4. Етъра - Габрово

Всички знаем за прекрасното село Етъра, но обикновено го посещаваме през пролетта и лятото. Зимата обаче придава съвсем различен, по-магичен аспект на този етнографски музей под открито небе. Димниците на механите пушат, когато стъпите в този малък кът на българската култура. Можете да се сгушите на топло в механите, да опитате гореща чорба и да се сдобиете със спомени от зимната магия на Етъра.

Кога е била най-студената зима в България и каква ще е предстоящата зима?

5. Сапарева баня - Рила планина

Сапарева баня се намира в северните склонове на Рила планина и е единствената дестинация в България с гейзер, който изригва с температура от 103 градуса. Независимо от времето и снеговата обстановка, гейзерът продължава да създава уникалната атмосфера на Сапарева баня. Тук можете да се насладите на горещи минерални басейни на открито, заобиколени от величествени планински върхове, покрити със снежнобяла покривка.

Зимата в България предоставя разнообразие от възможности за приключения и почивка. Независимо коя от тези дестинации изберете, вие със сигурност ще се насладите на уникалната зимна красота на България. Не пропускайте възможността да преживеете зимата в пълния ѝ блясък, а тези пет места са само началото на вашия зимен приказен свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЪТЕШЕСТВИЯ:

Протести във Венеция след въвеждането на входната такса за еднодневни посетители

Най-добрите летища в света: Класация

Заради свръхтуризма: Европейска столица забранява строителството на нови хотели

Скок на международните пътувания: Кои бяха най-натоварените летища през 2023 година?

Хотелът, който плаща на гостите, ако вали по време на почивката им

Туристически влак в наша съседка ще обикаля културните забележителности в страната

Местните жители на емблематични острови: Свръхтуризмът ни убива

Защо богатите вече получават по няколко паспорта?

Круизна компания отменя над дузина пътувания през 2025 година

Къде откриха най-високия висящ пешеходен мост в Европа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пътешествия