България е в престижна класация на водещите дестинации за посещение през 2024 година

1427
България е в престижна класация на водещите дестинации за посещение през 2024 година
Снимка: Actualno.com/Ивайло Ачев

Популярният туристически пътеводител Lonely Planet включи България, и по-точно Дунавския лимес, сред препоръките си за пътувания през 2024 г., сочи сайтът на организацията. 

Поредица от драматични крепости и селища по древната граница на Римската империя, Дунавският лимес е номиниран за включване в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство през 2024 г. Макар че защитата на световната организация ще обхване забележителности в четири държави, българският отрязък е може би най-впечатляващ, тъй като до много от местата може да се стигне с колело или по пътека, която следва течението на река Дунав до Черно море, а всеки може да ги посети безплатно, препоръчва Lonely Planet.

Още: България е най-предпочитаната дестинация за полските туристи през 2023 г.

Изданието отличава най-вече крепостта "Баба Вида" във Видин и продължаващите археологически разкопки по римското пристанище "Сексагинта приста" край Русе. Пътеводителят подрежда българските древности в категорията "стойност", в която попадат също така Полша, американският Северозапад, френската област Нормандия, Египет и други. Пътеводителят освен това поставя Дунавския лимес на първо място сред препоръките си за пътуване през април, точно преди френската столица Париж и Никарагуа, предаде БТА.  

Водещите десет страни в препоръките са Монголия, Индия, Мароко, Чили, Бенин, Мексико, Узбекистан, Пакистан, Хърватия, Сейнт Лусия, а водещите десет града - Найроби (Кения), Париж (Франция), Монреал (Канада), Мостар (Босна и Херцеговина), Филаделфия (САЩ), Манаус (Бразилия), Джакарта (Индонезия), Прага (Чехия), Измир (Турция), Канзас Сити (САЩ). 

Още: Над 2,5 млн. туристи са избрали дестинация България от началото на май

Под Дунавски лимес (от латински limes - граница) се разбира границата на Римската империя по река Дунав с прилежащата фортификационна система, която е съставлявала външния отбранителен пръстен на империята. Той е основан от императорите Домициан и Траян.

Първоначално той се е разпростирал от горното течение на Дунав в днешна Австрия, Унгария, Словакия, Сърбия до долното поречие на реката между днешна България и Румъния, която е и граница на римската провинция Мизия с Дакия. През 488 година лимесът по горното течение на Дунава е изоставен. По долното течение той продължава да съществува до идването на прабългарите.

Още: Кои са най-любимите летни дестинации на българите?

Отбранителният район има за цел да ограничава и спира варварските нашествия от север и изток (славяни, даки, авари, хуни, готи и прочее) и се е състои от множество крепости, разположени по поречието на река Дунав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com