Какво са етеричните масла и как да ги използваме

14676
Какво са етеричните масла и как да ги използваме
Снимка: iStock/Guliver

Без да преувеличавам ще кажа, че едно от най-хубавите неща, които съм правила за себе си беше да се науча как да използвам етерични масла. От повече от 5 години "тормозя" близките си, като постоянно ароматизирам помещенията вкъщи, приготвям домашна козметика или използвам в готвенето. 

Етеричните масла представляват екстракти от ароматни структури на растения, които се добиват чрез методи като парна дестилация, студено пресоване и извличане с разтварящ агент.

Етеричните масла са леки, но със силен аромат. Въпреки, че са много концентрирани, те са летливи, тоест изпаряват се сравнително бързо.

Важно! Етеричните масла не се препоръчват по време на бременност или кърмене.

Ако се използват по правилния начин, етеричните масла могат да подобрят настроението, храносмилането, състоянието на кожата, облекчат болките, пречистят въздуха и дори да създадат възможност за духовно осъзнаване и развитие. Причината за въздействието на етеричните масла върху човешкия организъм се крие в молекулярната им структура, която прилича на човешките хормони.

Съществуват над 90 вида етерични масла, всяко със своя уникална миризма и потенциална полза за здравето, като някои от най-известните са:

1. Мента (Mentha piperita) - Добива се от листата чрез парна дестилация. Действа обезболяващо, противовъзпалително, загряващо, охлаждащо, съдосвиващо, енергизиращо. Съчетава се добре с див портокал и грейпфрут.

2. Лавандула (Lavandula angustifolia) - Добива се от цветовете чрез парна дестилация. Действа кръвоспиращо, антиалергично, антибактериално, успокояващо. Съчетава се добре с див портокал, тамян и градински чай.

3. Лимон (Citrus limon) - Добива се от кората чрез студено пресоване. Действа антисептично, диуретично, антибактериално, пречистващо. Съчетава се добре с босилек, мента, розмарин.

4. Иланг-Иланг (Cananga odorata) - Добива се от цветовете чрез парна дестилация. Действа успокояващо, спазмолитично. Съчетава се добре с бергамот, тамян, сандалово дърво.

5. Чаено дърво (Melaleuca alternifolia) - Добива се от листата чрез парна дестилация. Действа антисептично, противогъбично, антивирусно, антибатериално. Съчетава се добре с лавандула, мащерка.

Етеричните масла винаги трябва да се съхраняват в съд от тъмно стъкло, най-добре на сухо и проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.

Използването на етерични масла условно може да бъде разделено на ароматно, топично и вътрешно приложение.

Ароматно приложение или вдишването на етерични масла се прилага чрез използването на специален дифузер, инхалация с гореща вода или внимателно вдишване от съда, в който се съхранява маслото. Важно! Използвайте много малки количества от етеричните масла. Започнете с няколко капки.

Топично приложение или използването на етерични масла директно върху кожата чрез масажи се прилага задължително след разреждане с базово масло. Обичайното разреждане е 2–3 капки в 1 ч.л. базово масло. Важно! Преди да използвате етеричните масла, направете тест за чувствителност на кожата.

Вътрешно приложение се прилага само с етерични масла – терапевтичен клас и след консултация с лекар, ако страдате от остро или хронично заболяване или сте на медикаментозна терапия. Обичайното използване е 1–2 капки за еднократно приложение. Важно! Повечето етерични масла не са подходящи за вътрешно приложение. Използвайте само такива, които са с доказан произход и необходими документи за терапевтичен клас.

Не забравяйте да се информирате от надеждни източници, да спазвате правилата за безопасност, да бъдете отговорни и внимателни, да се консултирате със сертифициран ароматерапевт и да слушате тялото си, защото то ще ви подскаже всичко, което трябва да знаете! Успех!

Автор: Рая Йорданова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СПОРТ И ЗДРАВЕ - #ВКЪЩИ:

Дом на колела: Българско семейство осъществява мечтата си да живее в уютна каравана

Фитнесът – навикът да ти е добре

Идеалното е, когато човек съумее да запази стремежа без да губи здравето си – психически и всякак

Предизвикателно е да не губиш вяра, когато храмът се руши от тези, които са призвани да го пазят

Движението трябва да е огромна част от ежедневието, към което се стремя сега

Не може да си гад с околните и да искаш да ти се случват хубави неща. Не работи така Вселената.

За промяната, постоянството, прогреса и пречките по пътя (ВИДЕО)

Денят на пулмоналната хипертония вдъхновява спортни ентусиасти да дишат активно за тези, които не могат

Най-активната рубрика на Актуално и фитнес треньорът Bestefficient ви предизвикват пак

3 предимства на CrossFit и някои съображения плюс БОНУС - Речник на атлета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com