Кои храни повишават рисково нивото на холестерола?

3076
Кои храни повишават рисково нивото на холестерола?
Снимка: iStock

Холестеролът е вещество, състоящо се от мазнини и стероиди, което в човешкото тяло действа като строителен материал за хормоните и клетъчните мембрани. По-голямата част от него се образува самостоятелно в черния дроб, останалото идва от храната. Холестеролът изобщо не е враг и не трябва да се страхувате от него. Разбира се, ако не говорим за "лошия" холестерол.

Има три вида холестерол в кръвта: "добър" (HDL), "лош" (LDL) и "най-опасният" - нискомолекулен (VLDL). Увеличаването на нивото на последното става основната причина за появата на плаки в съдовете, което увеличава риска от инсулт и инфаркт на миокарда. Повишеният холестерол е животозастрашаващ, така че нивото му трябва да се следи своевременно и да може правилно да се „намалява“, когато стойностите му се повишат.

Този нощен симптом с пръстите на краката издава висок холестерол

Какво е холестерол?

Когато хората чуят думата "холестерол", най-често го смятат за мазнина и вярват, че колкото по-мазна е храната, която ядат, толкова повече е това вещество. Холестеролът се определя чрез кръвен тест и наистина изглежда като вискозно вещество. Погрешно е да се счита за изключително вреден, тъй като е изключително важен за нашия организъм и се изразходва от него в процеса на производство на хормони и създаване на клетъчни мембрани. Той участва в работата на нервната, имунната и храносмилателната система, така че определено ниво на холестерол винаги трябва да има в тялото.

Високите нива на холестерол в кръвта могат да доведат до развитие на атеросклероза, тоест образуване на плаки по стените на артериите. Протича безсимптомно и почти никога не се проявява. Но с течение на времето, поради холестероловия слой, артерията се стеснява и кръвният поток може да бъде нарушен чрез стесняване на лумена на артерията. В местата на стесняване се образува плътна формация, така наречената "холестеролна плака". Той не само блокира притока на кръв през съда, но и влошава неговата еластичност. Процесът на тяхното образуване се нарича "атеросклероза".

Сам по себе си холестеролът не е опасен. Усложненията, провокирани от прекомерното му ниво, могат да доведат до смърт. Атеросклерозата може да причини коронарна болест на сърцето, а усложненията в допълнение към миокарден инфаркт и инсулт могат да бъдат остра тромбоза. Списъкът с възможните последствия от високия холестерол е дълъг и зависи само от това кои артерии са засегнати.

Лекар: Тези 3 вида месо са най-полезни при висок холестерол

Какво повишава холестерола?

До 80% от холестерола се синтезира от човешкия черен дроб от мазнини и само 20% достига до него с храната. И то от продукти от животински произход.

Залагането на животински мазнини доскоро се смяташе за основна причина за високи нива на холестерол, но както се оказа по-късно, това не е напълно правилно предположение. В храната няма липопротеини с висока или ниска плътност, те стават такива по време на обработката в тялото. Следователно ендокринните заболявания, заболяванията на червата, черния дроб и надбъбречните жлези, метаболитните нарушения са основните причини за високи нива на холестерол.

Храни, които повишават холестерола:

·        тлъсто свинско, агнешко, патешко, мас;

·        колбаси;

·        маргарин, майонеза;

·        консервирани храни;

·        лесно смилаеми въглехидрати;

·        пържени храни;

·        продукти с трансмазнини: чипс, крекери и др.

Веднага след като се появят първите симптоми на хиперхолестеролемия, тези храни трябва незабавно да бъдат изключени от диетата. Не забравяйте, че средно само 20% от холестерола влиза в кръвта отвън. Другата част от него се произвежда от самия човешки организъм. Следователно, ако се опитате да намалите нивото на мазнините с помощта на различни диети, така или иначе няма да можете да „премахнете“ по-голямата част от тях.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно