Кой е най-добрият чай за понижаване на кръвната захар?

69024
Кой е най-добрият чай за понижаване на кръвната захар?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Високата кръвна захар свидетелства за диабет – опасно хронично заболяване, дължащо се на неспособността на панкреаса да произвежда достатъчно инсулин или не неспособността му да използва ефективно инсулина, което, останало недиагностицирано и нелекувано, води до сериозни усложнения.

Кой има имен ден днес, 26 октомври 2023

Продължителното поддържане на нивата на кръвната захар много над нормите води до сериозни усложнения, сред които увреждане на съдовете, на ретината, на сърцето, бъбреците и на редица други важни органи, като може да се стигне и до загуба на зрение или до неотложна необходимост от ампутация на крайници. Това прави профилактичното проследяване на нивата на кръвната захар от съществено значение, а стремежът да се поддържат нормални – ключ към доброто здраве.

Как да понижим кръвната захар?

Редица медикаменти могат да помогнат на страдащия от висока кръвна захар да намали нивата на своята, но храненето също е от значение, тъй като именно то ни доставя енергия, влияе на кръвната захар и е свързано пряко със заболяването. Адекватната двигателна активност, съчетана с достатъчно качествен сън и с правилно, балансирано меню, са особено важни, за да се държат под контрол и в норма нивата на кръвната захар и за да се управлява диабетът. Напитки, сред които основно чай, също са в помощ на страдащите от високи нива на захарта в кръвта.

Кой чай за понижаване на кръвната захар препоръчват специалистите да приемаме в студените есенни дни вместо плодовия, с който сме свикнали, и къде се крие тайната му да оказва влияние върху нивата на кръвната захар? Чайовете доказано осигуряват множество ползи за здравето, включително допринасят за подобряване на инсулиновата чувствителност, но кой е най-подходящ при диабет?

5-те основни вида диабет и как да живеем с всеки един от тях

Чай за понижаване на кръвната захар – кой да изберем?

Според повечето специалисти и учени най-добрият чай за понижаване на кръвната захар е зеленият чай. Чаят като цяло е подходяща и здравословна напитка, която е от значителна полза за страдащите от диабет, но зеленият държи първенството, когато говорим за контрол на кръвната захар. 

Зеленият чай отдавна е известен с множеството си ползи за човешкото здраве като ценен източник на антиоксиданти и редки съединения, оказващи благотворно влияние върху здравето. Редовното пиене на зелен чай от диабетиците може да намали клетъчното увреждане, причинено от хроничното заболяване, да намали възпалението и да контролира скоковете на кръвната захар, поддържайки я стабилна и без резки пикове и спадове, което е важно за контрол на заболяването.

Доказано е, че значително количество биоактивно съединение епигалокатехин галат (EGCG) в зеления чай предизвиква усвояването на глюкоза в клетките на скелетните мускули, като по този начин понижава нивата на кръвната захар. Пиенето на зелен чай се препоръчва да става на празен стомах, тъй като на гладно той най- осезаемо понижава нивата на кръвната захар. Препоръчителното количество зелен чай на ден не е малко. Обърнете внимание, че за да усетите ползите от консумацията на зелен чай при диабет се нуждаете от 2-3 чаши всеки ден в дългосрочен план.

Няколко проучвания сочат зеления чай като най-доброто и ефективно допълнение към здравословния хранителен план, който може да помогне за подобряване на инсулиновата чувствителност. Точните механизми все още не са известни, но се предполага, че катехините в зеления чай, които имат противоракови свойства, са в основата на полезното действие на чая във връзка с диабета. Така че заместете обикновения билков чай със зеления и се насладете на ползите му за здравето.

Общи признаци, които показват диабет

Друг поглед над зеления чай

Не всички изследвания потвърждават благотворното въздействие на зеления чай върху диабета. Някои учени сочат напълно противоположни резултати. Например, изследване, публикувано тази година, проведено в Китай в продължение на 5 години, сочи, че консумацията на чай дори влошава инсулиновата резистентност. 

Други изследвания не дават предимство на зеления чай пред оставалите и отговарят на въпроса „Кой е най-добрият чай за понижаване на кръвната захар?“ с „Никой“, подчертавайки, че няма категорични  доказателства за ползата от консумацията на чай от диабетици, но пък има категорични такива, че е по-добре пациентът да пие чай без захар или мед, отколкото газирани или подсладени напитки, сокове със захар и прочие, които са вредни не само за диабетиците, но и за здравите хора.

Тези резултати са в противовес на всички останали, проследили действието на зеления чай при висока кръвна захар. Изследванията по темата продължават, а до публикуването на окончателни резултати и единно становище на учените може да се консултирате с вашия лекар какво да приемате и как да се храните, за да подпомогнете поддържането на кръвната захар в нормални граници.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com