Грипна епидемия във Варна, отменени са плановите операции

1979
Грипна епидемия във Варна, отменени са плановите операции
Снимка: Pixabay

Учебните занятия в училищата във Варна са прекратени до края на седмицата заради висока заболеваемост от остри респираторни инфекции и грип, предаде репортер на Радио „Фокус” -Варна. Решението бе взето на заседание на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грип и ОРЗ във връзка с прогнозата за развитие на епидемичния процес, тежестта на протичане на заболяванията и усложненията от тях.

По данни на Регионалната здравна инспекция, заболеваемостта за периода от 8 до 14 февруари е достигнала стойности от 208.55%oo.

Деца с увреждания и техните семейства ще бъдат подпомагани по нов проект във Варна

Повече от 1500 деца и техните семейства ще получат специфични грижи благодарение на новото проектно предложение "Общностен център за де...

Със заповед на директора на здравната инспекция са въведени и допълнителни профилактични и противоепидемични мерки.

До 19 февруари е прекратен и плановият прием и плановите операции в лечебните заведения на територията на Варна. Прекратява се работата на детските и женски консултации, на профилактичните имунизации и реимунизации на територията на Варна за същия период от време, както и свижданията с лежащо болните пациенти в лечебните заведения.

Сред взетите мерки е също стриктното провеждане на сутрешен медицински филтър за недопускане на заболели деца в детските заведения, да се спазва строг противоепидемичен режим и да не се допуска събиране на групи и провеждане на общи мероприятия в детските заведения.

„Адекватно разпределение и насочване на материалните и кадрови ресурси и готовност на лечебните заведения за посрещане на по-голям брой заболели от грип и ОРЗ. Да се прецени необходимостта от допълнителни легла при увеличаване приема на болни с грип и ОРЗ и усложнения при тези заболявания. Лечебните заведения да имат готовност да въведат допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на инфекции. При възможност, след рязко увеличаване броя на заболелите от ОРЗ и грип да се определи кабинет/ти за обслужване само на пациенти с клинична картина на ОРЗ и грип. Лечебните заведения стриктно да прилагат алгоритмите за работа при случай съмнителен за грип. Да се ползват лични предпазни средства. Да не се допуска провеждане на мероприятия с масов характер на територията на гр. Варна за периода до 19 февруари”, се посочва още в заповедта на директора на здравната инспекция във Варна.

Варненски ученици ще изстрелят първия български сателит

Виктор Милев и Костадин Николов, ученици в математическата гимназия „Д-р Петър Берон" във Варна, са първите ентусиасти, които са ...

Следващото заседание на Областната оперативна комисия ще се проведе на 19 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com