Деца с увреждания и техните семейства ще бъдат подпомагани по нов проект във Варна

1959
Деца с увреждания и техните семейства ще бъдат подпомагани по нов проект във Варна
Снимка: Thinkstock/Guliver

Повече от 1500 деца и техните семейства ще получат специфични грижи благодарение на новото проектно предложение "Общностен център за деца и семейства - Варна", подадено от общината по процедура "Услуги за ранно детско развитие" на ОП "Развитие на човешките ресурси“. Проектният период е в рамките на 32 месеца и е на обща стойност до 658 хил. лв., съобщи Ани Николова - директор на Дирекция "Европейски и национални оперативни програми".

Децата и семействата, обхванати в проекта, ще могат да ползват услугите "Ранна интервенция на уврежданията“, „Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания“ и „Предоставяне на психологическа подкрепа и консултации на бъдещи и настоящи родители за формиране и развитие на родителски умения“. Освен това се предвиждат семейно консултиране и подкрепа и здравна консултация, както и допълнителна педагогическа подкрепа за повишаване на училищната готовност на децата за равен старт в училище, пише Topnovini.bg.

Калфин се срещна с протестиращите родители на деца с увреждания

В продължение на диалога с родителите на деца с увреждания, министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин се срещна с организ...

Новата услуга, която се предвижда в проекта, е Семеен център за деца от 0 до 3 години. В него ще се обгрижват до 10 деца, които са извън системата на яслите и обединените детски заведения, както и такива, които ползват други услуги в Общностния център.

Новият проект продължава дейностите по Проект "Общностен център за деца и семейства - Варна”, финансиран със заемни средства от Международната банка за възстановяване и развитие по Проекта за социално включване, Споразумение за финансиране между Министерство на труда и социалната политика и Община Варна. Неговата цел е превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие.

С осигурените средства бяха построени сградата на "Общностен център за деца и семейства“ и детска градина с капацитет 100 места на ул. "Капитан Райчо” 103 А. Услугите, предоставяни в рамките на проекта, бяха разделени на две целеви групи – за деца до 3-годишна възраст, и за деца от 3-годишна до 7-годишна възраст и техните родители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com