Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

1825
Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари
Снимка: iStock

Общинският съвет прие бюджета на Варна за тази година след близо 12-часови дебати в два поредни дни, съобщава БТА. Общата му рамка е 764,2 милиона лева. Най-голям дял е отделен за „Образование“.

Какво е заложено в бюджета?

Капиталовата програма на общината за тази година е 206 милиона лева. От тях почти 161 милиона са предвидени от бюджета, а останалите – от оперативни програми и други финансови инструменти. Сред акцентите в програмата са ремонт и поддържане на уличната мрежа, благоустрояване на междублокови пространства, като инвестиции ще се правят във всички райони на града.

Още: Несебър прие бюджета за 2024 година

  • Най-голям дял в бюджета е заложен на функция „Образование“. За нея са заделени 263,4 милиона лева, с близо 24 милиона повече в сравнение с предходната година. Предстои и увеличение на заплатите на педагогическия персонал средно с 8,4 процента.
  • За здравеопазване в общинския бюджет са заложени 41 милиона лева. За общинската инвитро програма са планирани 441 000 лева. Приоритетите в областта на общинското здравеопазване са насочени към финансирането на медицинското обслужване в здравните кабинети в детските и учебните заведения. За ремонти на детски ясли и градини са предвидени малко над 1,3 милиона лева.
  • Близо 40,5 милиона лева са средствата за социално осигуряване, подпомагане и грижи. За асистентска подкрепа, включваща почасова социална услуга в домашна среда, са заделени 5,1 милиона лева.
  • Макрорамката на функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ е 200 милиона лева. В тази сума са и парите за чистотата на града - 47 милиона лева. За основни ремонти на пътна мрежа са планирани 81,2 милиона лева. Разширяването на зоната за платено улично паркиране в града с въвеждането на т. нар. „Зелена зона“ ще струва 8,9 милиона лева.
  • Сферата на културата ще разполага с около 26,5 милиона лева. Над 4,4 милиона от тях са планирани за финансово подпомагане на международни и местни прояви, чиито домакин е Варна. Общинският фонд „Култура“ през тази година ще е с бюджет от 1,8 милиона лева.
  • За сектора на спорта през тази година ще бъдат осигурени 11,7 милиона лева. Около 2 милиона от тях са за подкрепа на международни, национални и местни състезания, детско-юношески турнири, студентска универсиада.

Планът е собствените приходи на общината през тази година да достигнат 369,1 милиона лева, което е 52 процента от общите постъпления. Очакваните приходи за делегирани от държавата дейности са 338,5 милиона лева. По европейски програми и проекти се очаква да бъдат привлечени 56,5 милиона лева.

Още: Приеха Бюджет 2024: Пловдив ще разполага с 684 млн. лева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com