Заради вдигнат среден пръст пред националния флаг МОН се занимава с жалба

1580
Заради вдигнат среден пръст пред националния флаг МОН се занимава с жалба
Снимка: iStock/Guliver

До проверка на Министерството на образованието (МОН) стигна случай с наказана от училището си ученичка - заради селфи с вдигнат среден пръст на фона на националното знаме. Скандалната снимка била направен от тийнейджърката пред сградата на Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново, в която учи, пише в. "Монитор".

Теодора Димитрова се щракнала за спомен на фона на българския трикольор и знамето на Европа на 16 февруари сутринта, преди часовете, и публикувала снимките си в интернет. Нейни съученици обаче я издали на учителите и пет дни по-късно тя била привикана при директорката Татяна Данчева. Пред нея момичето обяснило, че направило снимката не за да урони престижа на училището, а поради лични мотиви. Два дни по-късно обаче бил свикан педагогическият съвет на училището, на който е взето решение ученичката да премине в самостоятелна форма на обучение

НВИМ показва оригиналното знаме – първообраз на българския трибагреник

В чест на 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят, експонирано само за този д...

Бащата на Теодора наел адвокат, който веднага обжалва наказанието пред Министерството на образованието. В жалбата се твърди, че наложеното наказание е незаконосъобразно, прекалено тежко, издадено е при неспазване на установената форма и в заповедта, връчена на момичето от директорката, не са посочени фактическите основания за издаването й. Освен това родителите не са били уведомени, а самото момиче не е било изслушано в присъствието на психолог. В жалбата се твърди още, че след решението на педагогическия съвет в продължение на цяла седмица Теодора не е била допускана да влиза в часовете. А това било нарушение, тъй като до приключване на окончателната процедура по обжалването и постановяване на окончателно и крайно решение момичето не може да бъде отстранявано от часовете.

Директорката на Образователния инспекторат във Велико Търново Розалия Личева е запозната със случая. Според нея не било вярно, че на момичето не е било разрешено след постановената заповед да посещава часове. „Аз имам достатъчно ясни доказателства за това – два теста за писмено изпитване, които Теодора е правила, което значи, че тя е била във въпросните часове. Освен това в дневника в посочените дни няма вписани отсъствие на ученичката, което също означава, че тя си е била в час. След като има обжалване на акта, до окончателното произнасяне и вземане на решение ученичката няма как да бъде отстранена от учебните занятия", обясни образователната шефка. А на въпроса дали определеното наказание не е прекалено тежко и строго, Розалия Личева отговори: „Ученичката се е снимала пред училището, на фона между двете знамена – българското, което е нашият национален символ, и европейското. Вие как мислите, дали наказанието, което й е определено, е много тежко?"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com