Има ли още болни медици във Видин, ясно до края на седмицата*

3768
Има ли още болни медици във Видин, ясно до края на седмицата*
Снимка: iStock/Guliver

Всички медици, които работят в болницата във Видин, ще бъдат тествани за COVID-19. Тестването започна с 53 проби. Вчера бяха направени тестове на още 40 души. До края на седмицата ще се направят 450 тестове на медицинския персонал на болницата, заяви Ивета Найденова, прокурист, МБАЛ „Света Петка“ - Видинпред БНТ.

Проблемът във Видин се разраства. В момента в града има регистрирани общо - 23 пациенти с COVID-19. От тях 15 са медици. Само в рамките на вчерашния ден, във Видин бяха регистрирани 4 нови случая на заразени медици, сред които две сестри от спешното отделение и фелдшер.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 21 април

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

"Медицинският персонал на болницата е 380 души, до края на седмицата ще бъдат готови пробите на всички. Установените случаи на заболели медици са 15. Голямата група от 9 човека е от отделението по нервни болести. Другите заболели са лекар и фелдшер от спешно отделение, лаборантка, медицинска сестра и санитарка. Това затруднява работата особено в отделението по нервни болести. Налага се работата на неврологичното отделение временно да се спре. В този период от време болницата в Лом ще поеме пациентите.", каза прокуристът на МБАЛ „Света Петка“ - Видин.

Тя поясни, че в момента болницата има нужда от всякакви специалисти, но най-остра е нуждата от такива по инфекциозни болести. Кметът на града д-р Цветан Ценков обясни, че общината ще осигури медицински сестри от детските градини.

"Имахме един взрив, еднократно се намериха новозаразени. Това се случи на 12 април. Тогава лекар от неврологично отделение със симптоми на пневмония беше диагностициран с коронавирус инфекция. тъй като до предишния ден е бил на работа, се прецени за целесъобразно всички колеги от отделението да бъдат изследвани. И така накуп се намериха всички, които са заразени“, обясни пред Нова тв д-р Ивета Найденова, прокурист на болницата.

Лични предпазни средства и дезинфектанти има достатъчно, увери Найденова. Още през януари медицинското заведение е получило голямо количество костюми като дарение.

СЗО с актуализация на информацията за ваксините срещу коронавируса

Блоят на случаите на COVID-19 в световен мащаб вече достига почти 2,5 млн., като в това число влизат оздравелите и починалите, а около ...

Засега болницата се справя, нямаме финансови проблеми, но другият месец ще бъде трудно заради това, че няма планови операции.

Според Националният оперативен щаб обаче за момента няма опасност болницата да спре да работи. При необходимост има готовност за пренасочване на медици от околността, за да се покрият нуждите на лечебницата.

* Обновена в 10:00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com