Куневите срещу Къневите! Заедно - срещу Борисов!

19997
Куневите срещу Къневите! Заедно - срещу Борисов!
Снимка: БГНЕС

Така в общи линии се очертава да изглежда коалицията "Реформаторски блок" на предстоящите избори през октомври. И понеже опозицията в лицето на БСП, ДПС и "Атака" е толкова слаба и немощна, че въобще не заслужава да я броим - когато прогнозираме битките на тези местни избори, трябва да изтъкваме като главна тяхна особеност така нареченият "приятелски огън"! Приятелският огън в коалициите, който ще върви по две линии.

На първата ще са стълкновенията вътре в коалицията на Реформаторите. Най-вече между "България на гражданите" на Кунева, от една страна, и "Демократи за силна България" на Радан Кънев, от друга! Всъщност знаци-предвестници за вътрешнокоалиционни двубои има още от първия ден на коалицията "Реформаторски блок", но в последните дни се появиха и нови, които не само потвърждават факта, но го и затвърдяват. Първо Кунева изненада коалиционните си партньори в гръб като самоволно оповести дружката си Соломон Паси за реформаторския кандидат за кмет на София. Радан Кънев и демократите му за силна България побързаха да се озадачат - пак публично, давайки да се разбере, че тая няма да я бъде! Спорът продължава да виси!

Реформаторите са съгласни преференцията да важи при 7%

Реформаторският блок (РБ) застава зад сегашното правило за преференциите и би подкрепил едно разумно малко увеличаване на прага, който ...

Месец по-късно Меглена Кунева пак издебна Радан Кънев и демократите за силна България в крачка и неподготвени, лансирайки - пак сепаратистки и на своя глава - "свой" кандидат за гуверньор на БНБ, но от името на Блока! Кънев и демократите му, отстреляни в гърба, пак изохкаха, и на свой ред огласиха също сепаратистко решение - подкрепа за кандидата на ГЕРБ за заместник на инатящия се Иван Искров!

Малки примерчета за големи разногласия, които - за съжаление на дясната общност - няма как да не се разрастват!

Време разделно идва не само за "малката" - вътрешната - коалиция, но и за "голямата" - правителствената - коалиция. Вече се появиха първите позиви за това. Реформаторският блок, най-големият и жизненоважният коалиционен партньор на ГЕРБ в управлението, вече оповести, че на предстоящите местни избори през октомври ще издигне свои кандидати в поне 200 общини. Така в един момент, който ще настъпи много скоро, в разгара на лятото и на предизборната кампания, ГЕРБ и Реформаторският блок - двете сътрудничащи си във властта формации - ще се окажат на фронтовата линия един срещу друг. И то като основни противници в много от общините, най-вече в големите градове, където основната опозиция в лицето на БСП и ДПС категорично е безгласна буква! И ето я дилемата - как ще се съчетаят сътрудничеството при управлението на държавата - в правителството и в парламента, от една страна, и свирепата конкуренция и ожесточената битка на бойното поле на местните избори - от друга! Невъзможно е, от една страна, да приемаш общи закони в парламента и да управляваш страната със съвместни правителствени решения, а от друга - да се плюеш и мразиш в предизборната кампания и в стремежа си да спечелиш повече кметски кресла!

Две думи и за нашите добри приятели социолозите, които през последните дни пак напомниха за себе си. Как става така, че само с три дни интервал две независими една от друга социологически агенции извадиха толкова брутално противоположни данни?! Сякаш са изследвали в различни държави!

Реформаторите издигат две кандидатури за управител на БНБ

Реформаторският блок издига два кандидатури за гуверньор на БНБ - на Димитър Радев, който бе предложен от ГЕРБ, и на Бисер Манолов, кой...

Според злополучния след всички избори Кольо Колев и неговата "Медиана", когото за по-кратко наричат "Червен Кольо!", ако изборите бяха днес, разликата между ГЕРБ и БСП, между първия и втория, ще е по-малко от четири процента, а според "Алфа Рисърч" на Боряна Димитрова тази разлика е над... десет процента! Пак злополучно известната "Медиана" праща омразните на "Позитано" 20 Реформаторски блок и АБВ под чертата на допустимите четири процента (нищо, че става дума за местни избори), докато "Арфа Рисърч" - обратно - им отрежда стабилно място над чертата - с малко над 5 процента обществено доверие! Кой лъже и на кого слугува лъжецът, разбира се, е само реторичен въпрос! Не е реторичен, обаче, въпросът към Сотир Цацаров:

Не подлежи ли на санкция, господин главен прокурор, лице, което с цел лично облагодетелстване преднамерено разпространява лъжи и внушения, за да предизвиква масова заблуда и грешни решения, които имат вредни последици за обществото?! И какво следва, когато "лицето" е закоравял лъжец-рецидивист и е доказал, че е непоправим и не подлежи на превъзпитаване?!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com