Мълчанието е злато, но камъните се трупат

7167
Мълчанието е злато, но камъните се трупат
Снимка: БГНЕС

Тихо. Тихичко. Тишина. Пълна тишина. Така животът е по-лесен. По-прост. По-сладък. Въобще – по-по-най! Особено за тези, които носят отговорност срещу нашите пари – парите ни като данъкоплатци.

Колко къщи са ремонтирани в Хитрино? Как са ремонтирани? За колко пари? Колко още време ще продължават ремонтите? Резонни въпроси, ако сте един от пострадалите при зловещия инцидент отпреди 2 години с експлозията на влакова композиция, който сравни със земята половината шуменско село, уби 7 души и рани в различна степен физически 29 души, а психически – със сигурност всички живеещи в Хитрино, всички техни близки, приятели, роднини, а и много непознати с добри сърца. Защото хора с добри сърца все още се намират, колкото и да е чудно на мнозина.

Защо беше този странен протест в София?

Поради кризата на старите понятия, в политологическа употреба все по-често влиза терминът „улица“. Кой може да свали Бойко ...

На всички горепосочени въпроси отговорът от отговорните е ... мълчание. Кметът на селото – Нуридин Исмаил от ДПС, е в отпуск и не коментира. Заместникът му Ахмед Ахмед обещава, че ще предостави на поискалите ги хора количествено-стойностните сметки за ремонтите на имотите. Обещава, но само пред камера ... И защо единствено на поискалите ги хора, а не на всички, на които са правени, се правят и ще трябва да се правят ремонти?

Това безумно нахалство обаче си остава от ден до пладне. Кметът, който заема поста и получава заплата заради данъците, които плащат съселяните му, го няма. И единственият логичен извод за това е, че няма какво смислено да каже. Или по-точно има, но слова с такъв смисъл се изричат в съдебни зали – дори понякога и в наши съдебни зали, макар и от хора, които нямат чадър да ги пази. А г-н Исмаил поне засега го пазят.

Във Варна пък общинарите решили пак така, тихомълком, да разкарат грамадата от камъни, които варненци струпаха пред Общината заради смъртта на Мартин Чикалов. Млад мъж, загинал нелепо, прегазен докато спазва правилата на движение с колело - бута го в пешеходна зона! Неофициално има информация, че на носили камъни за „паметника” хора са съставяни актове за замърсяване на общинска собственост. Официално Варненска община не обелва и думичка.

Ченгесарите са далеч по-малко от българските граждани

Скандалът с ареста на журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биру е колкото поредният с марка "по български...

Недостойно е минимум дума за ситуацията и в Хитрино, и във Варна. Защото тези две ситуации описват фундаментите на държавата. Първо – сигурността на хората, че когато изпаднат в бедствие, ще могат да разчитат на заслужена помощ. Второ – че помощта ще дойде при тях възможно най-бързо и без да се окаже, че в нея има липси. Трето – че ако първо и второ липсват, поне ще могат да изразят мъката си, да покажат недоволството си, да поискат промяна.

Камък върху камък не остана за мнозина в Хитрино. Камък върху камък не остана и от една благородна инициатива във Варна. И в двата случая – заради чиновници. Чиновници, на които ние плащаме. Чиновници, които е време да се разбудят. Защото реденето на камъни е по-малко страшната стъпка. Камъните имат и свойството да хвърчат! А грамадите пак почват да се трупат!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Германия би закъсала, ако ги нямаше чужденците

Възходът на Виетнам: каква е тайната на успеха

Ядрените амбиции на Турция и опасната зависимост от Русия

Как поляците си върнаха демокрацията, а българите - не

Лозан Панов: Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“

Тръмп и тъмното минало на "America first"

Нужда от реформи: какво не е наред с китайската икономика

"Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка": Какво се случва с украинците, пленени в Русия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com