Нещо ново, нещо старо, нещо назаем: кабинетът на Главчев

7828
Нещо ново, нещо старо, нещо назаем: кабинетът на Главчев
Снимка: пресцентър президентство

Коментар на Емилия Милчева, публикуван в "Дойче Веле".

Да се намери неутрален, равноотдалечен и с добро име експерт в партизираните български институции е задача, по-трудна от тази на Диоген, който по цял ден обикалял агората с един фенер и казвал: "Търся един нормален човек".

Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев обаче смята да я реши за по-малко от седмица, а и някои (само)признания ще го улеснят в избора.

Още: Усеща се омраза на хората към партиите: Говори проф. Антоний Тодоров

Един от бъдещите министри е почти сигурен

Той даде насоки за полето, в което ще търси членовете на кабинета си - в министерствата, тъй като там имало такива експерти, изключи министъра на финансите в оставка Асен Василев и припозна като експерт вътрешния министър в оставка Калин Стоянов. Самият Стоянов реагира незабавно на своеобразната покана - готов е да остане на поста, тъй като е "еднакво отдалечен от всички политически партии и най-вече от техните лидери". Така един министър в бъдещото служебно правителство е почти сигурен.

А част от туристическия бранш побърза отново да предложи за министър на туризма Мартин Захариев, номиниран за същия пост и в несбъднатия проектокабинет на ГЕРБ с премиер проф. Николай Габровски. Захариев беше и депутат от БСП от гражданската квота при съвместното управление на БСП и ДПС през 2013-2014 г.

Нещо ново, нещо старо, нещо назаем

Още: Как Главчев ще контролира държавните разходи, след като се върне в Сметната палата?: Въпрос от Янаки Стоилов

След като съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков изключи участие на техни експерти в служебния кабинет, на Главчев му предстои да избира от тези, свързани с ГЕРБ, ДПС и президентството. Несъмнено ще намери кандидати, а тяхната равно отдалеченост ще зависи от субективната му преценка, тъй като стандарти за такава пригодност няма. Самият Главчев, бивш депутат от ГЕРБ и бивш председател на Контролната комисия на партията, дължи своята кариера на ГЕРБ, която го издигна преди 8 месеца за председател на Сметната палата и го избра заедно с ПП-ДБ и ДПС.

Но едва ли всички от правителството в оставка на акад. Николай Денков биха отказали министерски постове - например изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов, назначен на тази позиция още от служебния кабинет на президента през 2022 г. Тогава бившият вече шеф на ДФЗ Николай Каварджиклиев заяви по bTV, че "Радев и кръгът му плюс ГЕРБ-ДПС се връщат в земеделието", а медийни публикации го потвърдиха. Тахов запази позицията и при кабинета на ПП-ДБ.

А Главчев би могъл да избира и сред заместник-министрите, тъй като премиерът в оставка Денков съобщи, че ПП няма да изтегля заместник-министрите си, a Главчев ще реши с кои може да работи и с кои не. Едва ли служебният премиер ще се насочи и към смяна на шефовете на службите, назначени още от служебната власт на президента - те получиха отлични отзиви за работата си от лидерите на ГЕРБ и ДПС, когато от ПП-ДБ настояха за нови.

Задача номер едно е осигуряването на честни избори

Още: Тих и експертен ли ще е служебният кабинет "Главчев"? Говорят експерти

ГЕРБ и ДПС одобряват и Калин Стоянов, нямат възражения и срещу министъра на електронното управление Александър Йоловски - и двамата начело на министерства, отговорни за организацията и провеждането на честни избори, същинската задача на един служебен кабинет.

ПП-ДБ поискаха смяната им миналата есен - на Стоянов заради полицейското насилие по време на протеста срещу БФС, а на Йоловски - заради съучастието му в скандала с машините на местните избори, довел до отказ от машинно гласуване на първия тур и над 554 000 невалидни гласове (около 20%).

Когато е готов със списъка, Главчев ще го представи на партиите в парламента. Но едва ли ще изтегли министри, ако има несъгласни с имена в него - все пак вече обеща на президента, че няма да се срамува, когато назначава кабинета.

"Добро име в обществото"

Още: "Ще търся експерти": Главчев излиза в неплатен отпуск от Сметната палата

Президентът Радев, който няколко пъти критикува публично ПП-ДБ заради "подводните камъни" на конституционната реформа, спазва бонтон към ГЕРБ, а лидерът Борисов и съпартийците му отвръщат със същото. Налице са всички основания процесът по назначаване на служебното правителство на Димитър Главчев да протече гладко.

Няма кой да завери гаранциите за "доброто име в обществото" на кандидат-министрите, обещано от Главчев, тъй като не съществуват работещи механизми и обстойни проверки за интегритет. Почтеността на номинираните за постове е проверявана проформа, защото качеството, на което се държи, е лоялността към политическата сила, която ги парашутира. Понякога те са високи професионалисти, понякога - некадърници или просто посредствени, и в регулаторите, контролните органи, министерствата и агенциите има и от едните, и от другите.

Съгласявайки се с поста премиер, Главчев обяви, че служебното правителство няма да забави еврозоната, както и сухопътния Шенген - негов "личен приоритет". Със заслуги за приемането на България в Шенгенското пространство по вода и въздух от 1 април се похвали и Калин Стоянов. Служебният министър-председател може и да го покани да довърши работата си. Но за еврозоната ще е нужен много по-добър експерт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com