След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?

6208
След загубата: това ли е краят на ерата Ердоган?
Снимка: Getty Images

Видя се ясно - управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган загуби местните избори от от социалдемократическата Републиканска народна партия (РНП). РНП отбеляза един от най-големите си успехи в последните десетилетия, като спечели в петте най-големи града на страната, включително в бивши бастиони на ПСР. Опозицията получи 37,76 процента, а ПСР - 35,48, като така за първи път става втора политическа сила в страната.

Особено впечатляваща бе победата в Истанбул на досегашния кмет Имамоглу, който срази опонента си от ПСР Но много хора в Истанбул и другаде в страната гласуваха не толкова за РНП, колкото срещу ПСР, отбелязва в коментар за АРД Уве Люб. Доказателство за това са загубите на ПСР в десния партиен спектър за сметка на ислямистки сили като Новата партия на благоденствието.

Икономическото положение е катастрофално

Още: Първи резултати: Тежки загуби за Ердоган в Анкара и Истанбул на местните избори

Към това се прибавя недоволството на много хора в Турция от тяхното икономическо положение. Икономиката принципно расте, но хората от ден на ден губят покупателната си способност и на все повече турци им се налага да се ограничават. В особено тежко положение са пенсионерите, някои от които вече изобщо не могат да живеят с пенсиите си и съответно вече няма как да са на страната на Ердоган. А след преизбирането му миналата година нещата не само не се подобриха, а дори се влошиха, припомня АРД.

Пред ДВ експертът по турските въпроси Салим Чевик от германската фондация "Наука и политика" изтъква, че именно напрегнатата икономическа ситуация е била решаваща за слабите резултати на ПСР. Експертът припомня, че за изборите преди година Ердоган направи много подаръци - на пенсионерите, на хората с ниски доходи и на икономиката. "Заради празните държавни каси сега обаче това не бе възможно и така се стигна до поражението", допълва експертът.

АРД изтъква, че президентът е залагал изключително много на изборите в Истанбул - участвал е толкова активно в предизборната кампания, като че ли е ставало дума за самия него. А издигнатият от него кандидат Мурат Курум не можа или пък изобщо не е било предвидено да излезе от сянката на Ердоган, пише още в коментара си Уве Люб.

Какво ще е бъдещето на Ердоган

Още: Въоръжени сблъсъци, бой с камъни, ранени и загинал: Местните избори в Турция чертаят нов път пред страната (СНИМКИ)

Сега турският президент възнамерява заедно с партията си да анализира, осмисли и отстрани допуснатите грешки. Той има време за целта до 2028 година, когато в Турция предстоят следващите редовни избори - парламентарни и президентски.

Самият Ердоган не може да се яви на следващите избори - няма право по конституция. Преди изборите се спекулираше, че в случай на победа на ПСР поне в Истанбул, президентът би могъл да предизвика промяна в Конституцията, която би му позволила да се кандидатира още веднъж. След поражението обаче това не изглежда възможно - и това е добре, отбелязва АРД. Тъй като промяна в Конституцията, която да позволи на Ердоган да получи още един мандат, вероятно би превърнала Турция в автокрация, подобна на Русия. Някои избиратели вероятно са отчели тази перспектива, когато са отишли до урните.

Краят на Ердоган и ПСР? Далеч не.

Който и да е водещият кандидат на ПСР през 2028 година, опозиционната РНП вече своя идеален претендент в лицето на кмета Имамоглу. Той е близък до народа, брилянтен оратор, вярващ мюсюлманин, което му печели и гласовете на религиозно-консервативните. И още нещо - той нееднократно се е противопоставял на ПСР и всеки път е печелил.

Още: Ердоган се оттегля от политиката?

Опозицията обаче не може да разчита на гарантирана победа на следващите избори, изтъква Уве Люб в коментара си за АРД. Защото макар ПСР да е претърпяла тежко поражение, то всъщност не променя нищо спрямо властовите съотношения в страната - президентът продължава да се казва Ердоган и той непременно ще използва времето до следващите избори.

Политологът Емре Ердоган от университета "Бигли" на свой ред споделя пред ДВ, че резултатите от местните избори не са непременно началото на края за ПСР. Управляващата партия все още разполага с множество кметски позиции, а Ердоган има време до 2028 да консолидира базата си.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com