Огнеборъцът премиер даде ялов ултиматум на витошкия пожар да се предаде за 3 часа

6635
Огнеборъцът премиер даде ялов ултиматум на витошкия пожар да се предаде за 3 часа

Традицията на управленското отчаяние повтаря у нас печалния опит от репликата на партийния хибрид Петър Младенов, който на 14 декември 1989 г. пожела на глас на стълбите на Народното събрание в София танковете да дойдат, за да се справят с пожара на недоволство на протестиращите срещу член Първи на тогавашната комунистическа конституция, прокламиращ еднопартийния комунистически монопол в НРБ.

Сега първият партиен и държавен ръководител на страната Бойко Борисов прокламира, че има (поне) един танк, надарен с мощта да справи с пожара ( който иначе може да изпепели имиджа му на хибрид между пожарникар и премиер). В магистрално изявление, направено около 17 часа на строителен участък от магистрала „Тракия”- на безопасно разстояние от пожара на Витоша - Борисов даде ултиматум на пожара да спре да гори в рамките на следващите три часа.

Оказа се, че главнокомандващият пожарникар на републиката има тайно оръжие, нов начин за справяне с един от онези 15 горски пожара, с които, по думите му, се е преборил като някогашен пожарникар. Сега обаче му се налага да прибегне до танк хибрид, за да потуши многократно обявявания за потушен, ограничен, незначителен, но горящ упорито пожар над столицата.

Танкът хибрид напомня на идеята на небезизвестния строител на магистрали в Германия от края на 30-те години на миналия век Шикългрубер, който се надявал до последния момент да спечели подпаления от него световен пожар с помощта на тайно оръжие. Разликите са много в аналогията, но общото е в отчаяното залагане на „тайно оръжие”.

Кой „гений” се присети на четвъртия ден от все по-тревожния за здравето на местните селяни и техните около 2 милиона съседи в българската столица да извади от музея на социалистическото танково изкуство танка хибрид, боядисан като пожарна с вид на чисто нова детска играчка, но напълно девствен откъм какъвто и да е опит в борбата с огнените безобразия?

Не трябваше ли чудодейният танк хибрид да бъде мобилизиран по-рано и да е минал някакви изпитания или сега ще ни го показват като смайващо фантазията на световните танкостроители чудо на родното танкостроителство?
Огънят на Витоша така и не се изплаши от ултиматума на Борисов, който се провикна като Боримечката от магистрала „”Тракия”: „Еийй, селяниии, танкът идееее”!

Обещанието му танкът хибрид да се справи с пожара за три часа повтори прогнозата на заместника му Цветан Цветанов, който на 1 юли прогнозира, че пожарчето на Витоша ще бъде победено в рамките на „светлата част на деня”, т.е. пак за около три часа (след неговото регистриране).

Три часа! Едно толкова конкретно и краткосрочно обещание, което би трябвало да се базира на някаква експертиза, показва със своята обречена безперспективност какво означават дългосрочните фантазии на това управление, разчитащо на кратката памет на хората.

Иво Инджев/ivo.bg

Борисов отсече: До 3 часа пожарът ще бъде потушен

Машините са влезли в огнището на пожара на Витоша и той до 3 часа ще бъде потушен. Това заяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com