Борисов отсече: До 3 часа пожарът ще бъде потушен

10272
Борисов отсече: До 3 часа пожарът ще бъде потушен

Машините са влезли в огнището на пожара на Витоша и той до 3 часа ще бъде потушен. Това заяви премиерът Бойко Борисов при инспекцията на АМ "Марица".

Министър-председателят посочи, че докато не влязат машините и да има на място техника с помпи, пожарът няма да може да се потуши само с хеликоптерите.

Борисов поясни, че отказаната израелска помощ е заради това, че самолетът, който те искат да ни изпратят, е по-неефективен от хеликоптерите, с които разполагаме ние. А освен това е можело да стане катастрофа във въздуха между хеликоптера и самолета.

Премиерът заяви, че гасенето на пожари е цяла наука и той като пожарникар никога не си е позволявал да притеснява премиер с въпроси за пожари. Борисов посочи, че е изгасил хиляди пожари и около 10-15 горски пожара.

Почти цялото огнище в резерват "Бистришко бранище" е оградено с два километра просеки. Пожарът се простира на площ от около 250 дка, но огънят не е засегнал младата гора в района – горят предимно изсъхнали дървета и храсти, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По-рано през деня пожарникарите и служителите на горските стопанства прокопаха на ръка над 6 км пътища, по които да се предвижват гасаческите групи. В борбата с огнената стихия се включи и специалната тежка верижна техника. Тя е разработка на ТЕРЕМ и е прототип на танк Т-62. Машината разполага с резервоар, с вместимост 10 тона.

Хеликоптер на Гранична полиция продължава да облита района и да заснема огнищата с термо-визионна камера. И днес летателните машини направиха близо 90 водохвърляния над района на пожара. И днес гасенето ще продължи до края на светлата част на деня. Премиерът Бойко Борисов увери, че след като са влезли вече машините, пожарът ще бъде потушен до 3 часа.

Припомняме, че четвърти ден бушува голям пожар във Витоша. Огънят е обхванал около 150 декара изсъхнала гора в района на резервата "Бистришко бранище" в източната част на планината. Все още не е ясна причината за възникването на пожара. В гасенето на пожара участват пожарникари, горски служители, военни от Българската армия, служители на МОСВ, планински спасители и много доброволци.

За гасенето на пожара – Витоша в премеждие

Разказ на един от многото доброволци, Деян Тодорински: Честно казано, за пръв и последен път се качвам да гася горски пожар. Не защот...

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com