Берлин превъоръжава Бундесвера за половин милиард евро

1118
Берлин превъоръжава Бундесвера за половин милиард евро
Снимка: Getty Images / Guliver

На фона на разпространените по-рано медийни доклади за проблемите в Бундесвера, правителството в Берлин планира сключването на редица сделки за превъоръжаване на германската армия, които включват закупуване на дронове, транспортни самолети и ракети, пише националният ежедневник Die Zeit, цитиран от агенция "Фокус".

Министерството на отбраната на Федералната република се подготвя за сключването на редица договори за отбранителната индустрия по-късно тази година. Комисиите по бюджета и отбрана трябва да одобрят 18 договора, всеки от които на стойност по-голяма от 25 млн. евро. Това означава, че общата стойност на сделките ще бъде около половин милиард евро. Поръчките включват доставка на израелските дронове „Херон“, закупуването на които бе заложено в коалиционното споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Бундесверът е гнездо на неонацисти, твърди германското разузнаване

Военното разузнаване в Германия има данни за около 200 военнослужещи в Бундесвера, които са класифицирани като десни екстремисти. Доку...

Според информация, изтекла в медиите, бъдещите сделки ще включват също закупуване на хеликоптери, радарна система и транспортни въздухоплавателни средства.

В последните месеци в средствата за масова информация в Германия се появиха редица доклади за проблемите в Бундесвера в навечерието на ротационното ръководство на мултинационалните сили Very High Readiness Joint Task Force в Източна Европа.

Съгласно разпространената информация, на Бундесвера липсват не само достатъчно танкове в оперативна готовност, но също така и защитни жилетки, зимни дрехи и палатки, станa ясно от документ от командването на германската армия.

От поверителен документ на Министерството на отбраната стана ясно, че към настоящия момент само девет от общо 44 танка „Леопард“ са в оперативна готовност. От 14 „Мардер“-а, само три са в оперативна готовност. Причините за стряскащата статистика е липсата на резервни части и скъпата поддръжка на бойните машини. Също така липсват устройства за нощно виждане, гранатомети, поддържащи превозни средства, зимно облекло и защитни жилетки.

21 млрд. евро са стрували чуждестранните мисии на Бундесвера

Разходите за чуждестранните мисии на Бундесвера са стрували на немския държавен бюджет от 1992 г. почти 21 млрд. евро, съобщава агенция...

ВВС също така не са в състояние да изпълнят ангажиментите си към НАТО. Оперативната готовност на оръжейните системи на изтребителите „Юрофайтър Торнадо“ и транспортните хеликоптери CH-53 допълнително влошава цялостната ситуация. Всяка от тези оръжейни системи е статистически достъпна само през четири месеца в годината, за обучения и упражнения. Останалите осем месеца самолетите остават на земята за ремонти и преустройства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа