ЕК започна наказателни процедури срещу България

4781
ЕК започна наказателни процедури срещу България
Снимка: iStock/Guliver

Европейската комисия съобщи, че днес, че започва две наказателни процедури срещу България и продължава трета, тъй като страната не е съобщила да е приела в срок национално законодателство, прилагащо изцяло евродирективи.

ЕК е изпратила уведомително писмо до България (както и до още 13 членки на ЕС) защото не са докладвали, за приемането на правилата за резервационните данни на пътниците. Държавите в ЕС трябваше да ги въведат до 25 май.

ЕК ще следи твърдения за политически натиск върху български върховен съдия

Европейската комисия ще проследи твърденията за упражняван политически натиск върху неназован съдия от българския Върховен касационен с...

Резервационните данни се отнасят до информацията, предоставяна от пътниците на въздушните превозвачи при купуването на билет и регистрирането за полет. Тези данни може да включват информация като име на пътника, дати и маршрут на пътуването, номер на мястото в самолета, багаж, данни за обратна връзка и използвани платежни средства. Правилата изискват държавите да създадат национална система за събирането, оценката и обмена на тези данни за целите на правоприлагането.

ЕК е изпратила още едно уведомително писмо до България (както и до още 16 членки на ЕС), които не са изпълнили директива за киберсигурността, касаеща мрежите и информационните системи. Тези страни трябвало да направят това до 9 май.

ЕК е изпратила и допълнително официално уведомително писмо на България във връзка със системни пропуски на страната при прилагане на законодателството на ЕС за опазване на природата. Комисията припомня в съобщението си, че с Директивата на ЕС за птиците (Директива 2009/147/ЕО) и Директивата на ЕС за местообитанията (Директива 92/43/ЕИО на Съвета) се установява мрежа на равнище ЕС от защитени зони „Натура 2000“.

В зоните по „Натура 2000“ могат да се извършват икономически дейности, при условие че няма неблагоприятно въздействие върху целостта на зоните. „В България кумулативното въздействие от съществуващите и одобрените планове и проекти върху зоните по „Натура 2000“ систематично не е било вземано предвид и извършването на много промени, представляващи сериозна заплаха за постигането на природозащитните цели, е били разрешено независимо от наличието на такава заплаха“, посочват от ЕК.

Юнкер "имал сериозен здравословен проблем", затова залитал

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че председателят Жан-Клод Юнкер е имал сериозен здравословен проблем по вр...

България и други членки на ЕС разполагат с два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писмо, като след изтичането на този срок ЕК може да обмисли възможността за изпращане на мотивирани становища.

Такова мотивирано становище – втори етап от наказателната процедура, ЕК е изпратила на България и Полша, защото не са приложили директивата за инфраструктура за алтернативни горива. Тези правила предвиждат въвеждането на общи изисквания за инфраструктурата и основните разпоредби, улесняващи използването на електромобили. Те целят да се намали въздействието на върху околната среда и трябваше да влязат в сила до 18 ноември 2016 г.

Страната ни има два месеца за отговор, след което ЕК може да предяви иск пред Съда на ЕС срещу България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа