Ердоган поиска арестуваните в Европа членове на ПКК

8390
Ердоган поиска арестуваните в Европа членове на ПКК
Във Франция бяха арестувани 17 кюрди, за които се предполага, че са в ръководството на местните структури на ПКК

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган поиска екстрадирането на 23 активисти на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), арестувани при операции на полицията във Франция и в Испания, предаде БГНЕС.

Докато тези терористи не ни бъдат предадени, действията (по ареста им – бел. ред.) нямат никакъв смисъл за нас, тъй като ние искаме резултати, подчерта Ердоган.

ПКК води въоръжена борба за независимост на кюрдите в югоизточните райони на Турция от 1984 г. и е обявена за терористична организация от Анкара и западните й съюзници. В тази битка досега са загинали над 40 000 души, предимно кюрди. Кюрдското малцинство в Турция е над 15 млн. души и се бори за исконни човешки права като употреба на майчин език в образованието и т.н.

"Имаме споразумение за екстрадиране, общи споразумения да се борим срещу терористите. Тази организация официално е обявена за терористична", подчерта още Ердоган.

Във Франция бяха арестувани 17 кюрди, за които се предполага, че са в ръководството на местните структури на ПКК. Действията на френската полиция били насочени срещу тях поради съмнение, че набирали средства за финансиране на организацията си чрез изнудване. В Испания арестуваните по подобни обвинения са 6 кюрди.

Три кюрдски активистки бяха екзекутирани в началото на януари с по няколко изстрела в главата в кюрдски информационен център в Париж. Засега няма резултати от разследването на това кърваво престъпление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com