Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

17 юни 2024, 06:15 часа • 1219 прочитания

Филипински кораб се е сблъскал с китайски кораб в Южнокитайско море, в близост до островите Спратли, суверенитета над които е оспорван от двете страни, предаде Франс прес, като цитира китайската брегова охрана.

Как се стига до сблъсъка?

"Филипинският снабдителен кораб е пренебрегнал многобройни призиви от китайската страна" и "се е приближил до китайския кораб по непрофесионален начин, което е довело до сблъсък", според изявлението.

Пекин обвини плавателния съд, че "незаконно е проникнал във водите в близост до рифа Ренай", разположен край островите Спратли.

ОЩЕ: Туристически кораб и лодка в сблъсък по река Дунав - има жертви и изчезнали

"Китайската брегова охрана предприе контрамерки срещу филипинския кораб в съответствие със закона", се допълва в комюникето.

Пекин претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително за води и острови в близост до бреговете на няколко от съседите си, въпреки решението на международен съд от 2016 г. Филипините, Бруней, Малайзия, Тапван и Виетнам също претендират за няколко рифа и участъци в това море, в някои от които може да се крият богати запаси от петрол.

Китай разполага брегова охрана и други плавателни съдове за патрулиране в Южнокитайско море и е превърнал някои рифове във военни позиции.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес