ЕС затваря врати след приемането на Хърватия

17234
ЕС затваря врати след приемането на Хърватия

След приемането на Хърватия през 2013 г. ЕС ще затвори "за дълго време врати" и няма да приема нови членове, заяви в хърватския град Сплит председателят на полския Сенат Богдан Борусевич, предаде БГНЕС.

"Хърватия ще влезе в ЕС в последния момент и след това ще има продължителна пауза в разширението на Евросъюза във връзка с настоящата неблагоприятна икономическа конюнктура", заяви Борусевич, като добави: "Иначе Полша активно подкрепя присъединяването към ЕС на нови държави от Югоизточна Европа".

По време на срещата си с полската делегация хърватският премиер Бранко Гърчич съобщи, че през втората половина на 2013 г. страната му ще получи 450 млн. евро от фондовете за развитие на ЕС, а през 2014 г. - 1,08 млрд. евро. Полският министър на развитието Елжбета Бенковска посъветва правителството в Загреб "максимално ефективно да изразходва отделените от ЕС средства", "а не ирационално като Гърция".

На фона на изявлението на Борусевич, не става ясно как ЕС ще процедира със Сърбия, преговаряща с Евросъюза за присъединяване вече в продължение на месеци. В началото на март т.г. членове на Европарламента поискаха от лидерите на ЕС да одобрят предоставянето на Белград на статут на кандидат-член за Евросъюза. Срещу това се обяви единствено Румъния, поискала Сърбия да признае 30-хилядното румънско малцинство в страната. Впоследствие Букурещ оттегли възраженията си.

В същото време стана ясно, че сърбите не горят от желание страната им да бъде приета в ЕС. Резултатите от проведено наскоро социологическо проучване сочат, че за членство в Евросъюза се обявяват по-малко от половината от сърбите, или 47%.

Хърватите казаха "да" на ЕС, въпреки кризата в блока

Хърватия гласува за присъединяване към ЕС идната година, превъзмогвайки тревогите от икономическите брожения в блока и опасенията, че е...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com