Европейските санкции срещу "Хизбула" не са от полза за никого

10920
Европейските санкции срещу "Хизбула" не са от полза за никого

След повече от 10 години интензивни дебати ЕС най-накрая се споразумя да включи „Хизбула” в списъка си на терористичните организации. Решението дойде, след като българските власти разкриха, че ливанското движение стои зад атентата, който бе извършен в Бургас на 18 юли 2012 година и при който загинаха шестима души и бяха ранени 32. Фактът, че бойците на „Хизбула” се бият в сирийския конфликт на страната на проправителствените сили, оказа допълнителен натиск в полза на решението.

Въпреки че решението представлява важно дипломатическо постижение, то може да се окаже с много слаба символика – ЕС забрани само военното крило на „Хизбула”, а не цялата организация.

Докато някои терористични групи разграничават военните си крила от политическите, като ги назовават с различни имена, „Хизбула” не си е дала труда да направи подобна стъпка. Така, политическата и военната дейност на движението са просто две страни на една и съща монета. Лидерът на „Хизбула” Хасан Насрала е толкова „главнокомандващ”, колкото и „председател” на движението.

Всъщност именно чужденците, а не „Хизбула” винаги са настоявали да се прави разграничение между двете крила. През май 2004 година, например, френският посланик в ООН Жан-Давид Льовит заяви, че „Хизбула” действа предимно като „обществена” организация. Франция настояваше, че щом „Хизбулла” е политическа партия, обявяването й за терористична организация ще дестабилизира Ливан.

Набирането на средства за „Хизбула” в Европа обаче изглежда няма да бъде засегнато, тъй като групата винаги може да се скрие зад политическото си крило. Например, в берлинския квартал „Нойкьолн”, където понякога пред домовете на хората може да се види зеленият флаг на „Хизбула”, членовете на шиитската общност все още ще могат да дават пари на движението без особено голям страх от последствията. Те могат просто да кажат, че даренията са направени за политическата структура на „Хизбула”.

Половинчатата мярка на ЕС обаче няма да се хареса на никого – от една страна тя няма да срази „Хизбула”, а в същото време може да разгневи шиитската терористична група и част от ливанските политици. „Хизбула” дори може да отговори с нападение срещу войниците от Временните сили на ООН в Ливан или да извърши атаки срещу европейските интереси по цял свят.

Веднъж настоящият посланик на Франция в ООН Жерар Аро заяви, че поставянето на „Хизбула” в европейския списък на терористичните организации ще бъде прието в част от арабския свят като „американско-ционистки заговор”, а Франция „не иска да им достави това удоволствие”. Сега обаче ЕС може да е направил точно това, и то с неголяма полза в замяна.

"Нешънъл пост"

Санкциите на ЕС срещу Хизбула вече са официално в сила

От днес официално военното крило на "Хизбула" вече е в черния европейски списък на терористичните организации. Решението на Европейския...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com