Еврозоната отпусна 34 млрд. евро на Гърция

5454
Еврозоната отпусна 34 млрд. евро на Гърция

Финансовите министри на 17-те държави членки на еврозоната се съгласиха да отпуснат първите 34 милиарда евро от помощта за Гърция, част от спасителната помощ, замразена от месеци заради опасения относно забавените икономически реформи, предаде БГНЕС.

"Срещата приключи. Отпускането на финансовата помощ беше прието", заяви говорител на председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер. МВФ и еврозоната се съгласиха да отпуснат спасителни заеми от 43,7 милиарда евро на четири вноски, за да позволят на Гърция да избегне банкрут, ако Атина започне изкупуване на дълга си.

Част от парите, около 34 милиарда евро, са спешно необходими за рекапитализирането на гръцките банки, които участваха в предишна операция за намаляване на друга част от дълга на страната през пролетта.

Германия и Франция съобщиха вчера, че изкупуването на дълг от Гърция е преминало критичен тест, като посочиха, че то е било задоволително, въпреки че ще струва повече от очакваното. Гръцката агенция за управление на дълга съобщи, че е привлякла оферти на стойност 31,9 милиарда евро (41,2 милиарда долара) въз основа на схемата.

Редактор: Десислава Ушатова

Меркел иска отпускането на пари за Гърция

Германският канцлер Ангела Меркел изрази задоволство от единното наблюдение на банките в еврозоната и заяви, че иска отпускането на т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com