Йоджалан предлага изтегляне на ПКК от Турция

4283
Йоджалан предлага изтегляне на ПКК от Турция

Лидерът на кюрдските бунтовници Абдула Йоджалан, който е в затвора, предлага изтеглянето на бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/ от Турция до средата на август. Това предложение се съдържа в мирен план, изпратен до ръководството на ПКК и кюрдските политици, предаде БГНЕС.

Йоджалан е държан от турските власти в затвора на остров Имралъ от 1999 г., когато беше арестуван. От октомври миналата година се водят преговори с турското правителство за постигане на споразумение, което да сложи край на кръвопролитния конфликт, избухнал през 1984 г. До момента той е отнел живота на най-малко 40 000 души.

Според плана, на който ПКК трябва да отговори в течение на две седмици, официалното примирие ще бъде обявено на 21 март, когато се чества Кюрдската нова година, съобщават вестниците "Сабах" и "Стар", които са близки до властите.

Изданията пишат, че изтеглянето на бунтовниците от турска територия трябва да приключи до 15 август, когато се отбелязва 29-та годишнина от започване на конфликта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com