ООН обмисля изпращане на наблюдатели в Сирия

4357
ООН обмисля изпращане на наблюдатели в Сирия
Изпращането на наблюдателите е първата стъпка за затвърждаване на примирието между армията и бунтовниците

Съветът за сигурност на ООН обсъжда разполагане на международни наблюдатели в страната. След призива на пратеника Кофи Анан се очаква решението да бъде гласувано още днес. Това ще позволи на 20 до 30 души да заминат за Дамаск още в началото на идната седмица, предаде Стандарт Нюз.

Изпращането на наблюдателите е първата стъпка за затвърждаване на примирието между армията и бунтовниците. Следващите са изтегляне на войските от населените пунктове, осигуряване на свободен достъп на хуманитарните организации и започване на политически диалог.

Съветът за сигурност на ООН започна да обсъжда тази нощ при закрити врата проект за резолюция срещу Сирия, заради продължаващото насилие. Резолюцията е изготвена от Съединените щати и все още не е ясно каква е позицията на Русия и Китай, които са с право на вето в Съвета за сигурност на ООН. От вчера сутринта в Сирия влезе в сила крехко примирие.

Днес ще бъде първото голямо изпитание за решителността на двете враждуващи страни да спрат насилието. Очаква се хиляди сирийци да излязат на мирни демонстрации в страната по повод традиционната петъчна молитва.

Подготвя ли се Турция за военна намеса в Сирия?

Подготвя ли се Турция за военна намеса в Сирия? Краткият отговор е „да”. Въпреки че това няма да се случи утре или без пом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com