Папата на път към Куба: Марксизмът вече е отживелица

5110
Папата на път към Куба: Марксизмът вече е отживелица

Папа Бенедикт XVI заяви във връзка с Куба, че марксистката идеология "така, както е била замислена, вече не отговаря на реалността" и "е добре да се намерят нови модели", предаде БГНЕС.

В самолета, който ще го отведе в Мексико, а след това в Куба, папата подчерта желанието на католиците "да помогнат за конструктивен диалог за избягване на травмите" в момента, когато кубинската църква се превърна в основния политически събеседник на властите в Хавана.

"Явно е, че църквата е винаги на страната на свободата на съзнанието, свободата на религията", подчерта папа Бенедикт XVI и увери, че в момента в Куба "обикновените католици допринасят за този път напред". Папата заяви още, че чувства пълна приемственост с историческото пътуване на Йоан Павел II на карибския остров през януари 1998 г. и цитира прочутата му фраза за необходимостта от "отваряне на Куба за света и на света за Куба".

"Тези думи все още са много актуални", изтъкна папа Бенедикт XVI във връзка с посещението на своя предшественик, което отбеляза размразяването на отношенията между католическата църква и кубинския комунистически режим. След 40 години на сблъсъци с Революцията на Фидел Кастро кубинската църква днес изразява желание да участва в реформите за модернизиране на управлението, което от своя страна, й позволи да разширява бавно полето на културните и социалните си дейности.

Папа Бенедикт XVI призова също така за борба с наркотрафика и заяви, че е необходимо "да се разобличава злото и лъжата", както и "идолопоклонничеството към парите, които превръщат хората в роби". Във връзка с наркотрафика, който отне живота на 50 000 души в Мексико през последните пет години, папата призова католиците "да правят всичко възможно да се преборят с това опустошително зло за нашата младеж". "Нашата голяма отговорност е да възпитаваме съвестта, да възпитаваме моралната отговорност", допълни папа Бенедикт XVI.

"Проблемът с наркотрафика и насилието е голяма отговорност за църквата в тази страна с 80% католици", подчерта папата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com