Ракетите на Северна Корея могат да стигнат до Аляска

16055
Ракетите на Северна Корея могат да стигнат до Аляска

Заплахата на Северна Корея, че ще атакува градове на територията на САЩ, предизвика спекулации за истинските военни възможности на страната. Експертите са единодушни, че Пхенян все още е далеч от производството на технология за изстрелването на ракети с дълъг обсег на действие, пише агенция "Франс прес".

За властите в КНДР от най-голям интерес са проектите, които могат да достигнат до Хаваите, Вашингтон, Лос Анджелис и Остин, столицата на Тексас.

Въпреки че Северна Корея наистина разполага с ядрени бойни глави, тя все още не може да ги постави на върха на ракета с дълъг обсег на действие, отбелязват запознати.

В момента Пхенян разполага с 6 вида ракети в различни фази на развитие. Оперативните - Хвасонг 5, 6 и Хвасонг родонг - имат обсег от 500 до 1300 км. и по същество не могат да стигнат до американска територия. Единствената оперативна ракета с дълъг обсег е Мусудан, която има радиус от 4000 км. Смята се, че в момента само тя може да достигне до някои американски бази на остор Гуам.

Единствената реална заплаха за американците представляват ракетите Таеподонг 1 и Таеподонг 2, които теоретично биха могли да засегнат Аляска. Те обаче все още те се намират в експериментална фаза.

Таеподонг 2 досега е тествана само веднъж и след полет от около 40 секунди се разбива. 

"Въпреки, че армията на Северна Корея не би могла да победи Южна Корея и американските сили, тя би могла да им нанесе поражения, много подобни на онези от Първата световна война", смята анализаторът Брус Клингнер, бивш агент на ЦРУ, предаде КРОСС.

В същото време стана ясно, че министерството на отбраната на Южна Корея изготви план за действия по „активно сдържане” на КНДР. Според документа Сеул може и трябва да нанесе изпреварващ удар по цели в Северна Корея, ако се появят признаци, че Пхенян представлява реална опасност за сигурността на Южна Корея.

КНДР пуска отново затворения реактор на Йонбьон

Северна Корея съобщи, че смята да възобнови работата на ядрен реактор, затворен през 2007 г. и намекна, че може да започне открито да...

Министърът на отбраната на Южна Корея Кив Кван Чжин заяви по този повод, че Сеул ще бъде готов за „бързо неутрализиране на заплахи от ядрени и ракетни удари от страна на Северна Корея”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com