"Тройката" пое надзора над кипърските банки

3804
"Тройката" пое надзора над кипърските банки

Кипър, който от вчера пое за шест месеца ротационното председателство на ЕС, от днес е под надзора на "тройката" кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, която проверява щателно банките и икономическата политика на правителството в Никозия и се очаква да излезе със становище за размера на финансовата помощ за островната държава, съобщават вестниците, предаде Стандарт нюз.

Миналата сряда стана ясно, че Никозия ще получи финансова подкрепа не само за банките, но и за икономиката си, след като финансовите министри от еврозоната решиха да удовлетворят молбата на Кипър за помощ от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС). Смята се, че най-голямата тежест от условията в меморандума, който Кипър ще подпише с "тройката", ще падне върху проблемната банкова система на острова.

Вероятно помощта за Кипър ще е близо 10 милиарда евро, като 66 на сто от тях ще дойдат от европейските фондове, а 33 на сто - от МВФ.

Кипър от днес е в ритъма на готвения от тройката меморандум в замяна на исканата от правителството финансова помощ, коментира в. "Филелефтерос". Това става в момент, когато флаговете на 27-те членки на ЕС се развяват от вчера в столицата Никозия по повод поетото от Кипър председателство на съюза. Исторически миг за Кипър, тъй като за първи път малката държава поема европейското председателство. Наред с това обаче островът държи тъжното първенство за това, че Никозия е единствената разделена европейска столица, която поема тази историческа роля, допълва в. "Политис".

Редактор: Яна Баярова

Кипър поема председателството на ЕС

През следващите 6 месеца Кипър ще бъде председател на Европейския съвет. За първи път в историята на съюза негов председател става с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com