Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: ЕК обяви новите мита за китайски електромобили

12 юни 2024, 14:14 часа • 1142 прочитания

Европейската комисия обяви, че ще наложи вносни мита на китайските електромобили в размер на до 38 на сто, предаде Ройтерс. 

Комисията, която определя общата търговска политика на ЕС, обяви, че новите мита ще влязат в сила от юли и ще варират спрямо различните производители. Така например за BYD е предвидена ставка от 17,4 на сто, за Geely - от 20 на сто, а за SAIC - от 38,1 на сто.

За други компании, които сътрудничат във воденето от ЕК разследване за получавани незаконните държавни субсидии е предвидено мито от 21 на сто, а за тези, които не сътрудничат - от 38,1 на сто.

Още: Турция налага 40% допълнителни мита върху вноса на автомобили от Китай

Новите мита се налагат, тъй като китайските компании са по-привилегировано положение от конкурентите си, възползвайки се от незаконни държавни субсидии, се посочва в съобщението на ЕК.

Ограничен ефект

Според главния икономист за Европа в Capital Economics Андрю Кънингам, цитиран от Ройтерс, ефектът от налагането на митата ще бъде ограничен в макроикономически план.

През последните 12 месеца в ЕС са били внесени 440 000 електромобила от Китай на обща стойност 9 милиарда евро, което се равнява на около 4 на сто от разходите за автомобили на европейските домакинства.

Още: Евтините електромобили: Китай е напът да промени картата на световното производство

Целта на митата не е блокирането на търговията, а ограничаване на бъдещия растеж на вноса на китайски електромобили, посочва експертът.

По думите му решението показва важна промяна в търговската политика на ЕС, който макар и досега да е ползвал подобни мерки по отношение на китайския дъмпинг, не го е правил за такава важна индустрия, а и като цяло не е прибягвал до истински протекционистични мерки като настоящата.

Европейският автомобилен сектор е изключително важен сектор, който трябва да навакса трансформацията и да продължи по този път, посочи министърът на енергетиката на Испания Тереса Рибера. Очевидно, ако има нарушения в международните търговски правила, ние трябва да подкрепим предложенията на Комисията, категорична бе тя.

Очаква се новите мита да предизвикат гневна реакция от Пекин.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес