Трус и чистка във ВМРО-ДПМНЕ заради името на Македония

2038
Трус и чистка във ВМРО-ДПМНЕ заради името на Македония
Снимка: iStock/Guliver

Централният комитет (ЦК) на ВМРО-ДПМНЕ изхвърли от редиците на партията всички известни фигури, които се противопоставиха на политиката, водена от лидера Християн Мицкоски.

ЦК изключи от партията заместник-председателя Митко Янчев и члена на Изпълнителния комитет (ИК) на ВМРО-ДПМНЕ Константин Богданов. В същото време поиска изключване от партията и на бившия директор на контраразузнаването и братовчед на Никола Груевски Сашо Миялков. От партията ще бъде изключен и бившият здравен министър Никола Тодоров.

Руското МВнР: При гласуването в Македония бяха нарушени всички правила

При гласуването в Македония за започване на процедура по внасянето на поправки в Конституцията за смяна на името и присъединяване към Н...

"Господ да им е на помощ", беше краткият коментар на Янчев, след като беше изключен от партията. От партията ще бъдат изключени и всички депутати, които гласуваха в подкрепа на конституционните промени съгласно Договора от Преспа.

Според говорителя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовоски "след това заседание на ЦК вече нищо няма да бъде както преди във ВМРО-ДПМНЕ". "Поради действия срещу интересите на ВМРО-ДПМНЕ и на Македония и поради сътрудничеството със Зоран Заев в условията на организирана престъпна група за натиск, рекет и подкупване на депутати от ВМРО-ДПМНЕ, за да бъдат приети конституционните промени, ЦК изключи от партията Митко Янчев", каза Николовски. Николовски твърди, че в Македония "вече има нова коалиция между Зоран Заев, Вице Заев (бел. ред. - братът на Зоран Заев) и Сашо Миялков". Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ поиска 8-те депутати, които гласуваха за промени в конституцията, да напуснат местата си в парламента. Николовски подчерта, че в партията остава Никола Груевски, който в момента е почетен председател на формацията. "За него нямаме информация да е работил срещу партията", каза още Николовски.

"Ако Митко Янчев е изключен от партията, аз ще напусна парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ. Докато Мицкоски е лидер на партията, аз повече няма да бъда депутат от ВМРО-ДПМНЕ. Това са напълно недемократични методи", каза народният представител Панчо Минов след като станаха известни решенията на ЦК на ВМРО-ДПМНЕ.

Митко Янчев, Константин Богданов и Никола Тодоров публично се противопоставиха на призива за бойкот на референдума от 30 септември. Самите те гласуваха на референдума. Часове преди заседанието на ЦК Сашо Миялков разпространи декларация, в която заяви, че "историческото ВМРО и ВМРО-ДПМНЕ винаги са били прозападно ориентирани".

Разкол сред политиците в Гърция заради договора с Македония

Промяната на името на Македония предизвика разкол в партията на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос „Независимите „...

Мицкоски е предложил да бъде свикан извънреден конгрес на партията, но неговото предложение било отхвърлено, каза Николовски.

Християн Мицкоски застана начело на ВМРО-ДПМНЕ в края на 2017 година на конгреса във Валандово. Той бе подкрепен от тогавашния лидер и бивш премиер Никола Груевски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com