Руското МВнР: При гласуването в Македония бяха нарушени всички правила

2022
Руското МВнР: При гласуването в Македония бяха нарушени всички правила
Снимка: Getty Images/Guliver

При гласуването в Македония за започване на процедура по внасянето на поправки в Конституцията за смяна на името и присъединяване към НАТО бяха нарушени всички правила и Москва смята случилото се за долнопробна манипулация. Това заявиха в понеделник от руското Министерство на външните работи, предават РИА Новости и "Фокус".

„Обърнахме внимание на проведеното на 19 октомври гласуване в парламента на Република Македония по въпроса за внасяне на необходимите за смяната на името и влизането на страната в НАТО конституционни промени. Всичко беше организирано по каноните на ‚съвременната европейска демокрация‘“, се казва в коментара на руското външнополитическо ведомство.

Путин подписа указ за специални икономически мерки срещу Украйна

Владимир Путин подписа указ за специални икономически мерки във връзка с неприятелските действия на Киев срещу руснаците, съобщава уебс...

В изявлението се отбелязва, че необходимите осем гласа за получаване на квалифицирано мнозинство са „осигурени чрез шантаж, заплахи и подкупване на опозиционни депутати“.

„Трима от тях – по чиста случайност – са освободени от арест точно в този ден, на двама други, обвиняеми по дела в спецпрокуратурата, е обещана свобода, а на останалите са направени корупционни финансови предложения в замяна на „правилно гласуване“. Депутати са заключвани в кабинети, взимали са им мобилните телефони – очевидно, в духа на европейската демократическа практика. Заслужава да се отбележи и че посланикът на САЩ се е намирал в сградата на парламента до самия край на заседанието, което не оставя никакви съмнения за това кой е ръководил този процес“, заявяват още от Министерството на външните работи на Русия.

„Разглеждаме случилото се, като очевидно нарушение на всички норми – както от гледна точка на закона, така и в морално-нравствен план. Подобни долнопробни манипулации не могат да се разглеждат като проява на волята на депутатите. Мнението на две трети от македонците, които не подкрепиха Преспанското споразумение на провалилия се референдум от 30 септември т.г., беше грубо игнорирано. Решението на спора между Атина и Скопие трябва да се базира на правна основа и широка подкрепа от народа, а не да разделя обществото“, подчертават в закючение от руското дипломатическо ведомство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com