40 години колекционер събира стикери от Мондиала през 1970 година

42154
40 години колекционер събира стикери от Мондиала през 1970 година

За някои началото на Мондиала започна, когато Бразилия е обявена за домакин - преди седем години. За други, стартът е, когато Уругвай и Мексико станаха последните два отбора, класирали се финалите. За Джон Крейс обаче началото на Световното по футбол, както и всяко предишно е, когато се появи стикер албума Панини Световна купа (Panini World Cup), пише theguardian.com . Страстта му е от 1970 г.От тогава той пази албум от Световното първенство по футбол в Максико, който продължава да попълва.

Колекционерската мисъл измъчва Крейс и във времето между световните първенства. Тази страст той определя като социалната история на футбола, защото разгръшайки албум Панини, в него са документирани модата и прическите през последните 40 години - Стряскащи петолъчки, много къси шорти и необясними прически.

"Арена Коринтианс" е готов, чака мача на откриването

След четири месеца закъснение строежът на стадиона в Сао Пауло бе завършен. Работата по съоръжението бе прекратена заради смъртта на тр...

"Това е символичен момент, ритуал. Още с класирането на националния отбор за финалите, Панини трябва да вземе техните екипи, много преди мениджърите", казва Крейс.

Вече над 40 години той пази и лепи стикери в Панини албумите си. "Повечето съм запълнил благодарение на e-Bay, но все още ми липсват пет от 1970 г. - Леао, Евералдо, Алън Бол и Франсиско Кастрежон, както и снимката на отбора на Бразилия", разказва колекционерът . Признава, че когато мисли за Панини веднага вижда, това което не е там.

Албумът пристига със стартов пакет от 31 стикера. Джон веднага го допълвал с 5 или 6 опаковки. След това още 5 или 6. Според него попълването става все по-скъпо от 1970 г. насам . Не само, защото има повече екипи , конкуриращи се сега, а, защото Панини са станали по-изобретателни в отделянето на различно пространство за тимовете. В началото на годината , някои страни, участници на световното са получили по-малко пространство. "През 1970 г., по-големите отбори получиха 14 слота за индивидуални играчи, докато по-малките получиха 10. За Мюнхен 1974 , Австралия трябваше да се справи със седем", припомня той.

 Сега всеки един от 24-те участници, получава 19 слотове ( 17 индивидуални портретни снимки, групова снимка и значка ), заедно със страници, посветени на трофея, различни лога на Световната купа , FIFA-феърплей значка. С комплекта има и Панини лого и всички стадиони, на които се играят мачовете.Албумът през 1970 г. имал около 250 стикери, а този за предстоящото Световно е 639 .

Луис Суарес - геният с вулкан в себе си

Производство на цитрусови плодове, термални бани и двама гениални футболисти. С това се гордее Салто, вторият по големина град в Уругва...

"За Мондиала в Бразилия трябва да си късметлия, за да си намериш опаковки без дубликати, за запълване на албума. А това ще струва 63,30 паунда. В момента, в който албумът със стикери е две трети запълнен, ще имате едно пълно чекмедже с повтарящи се стикери. Това не е успокоително, защото не винаги може да менкат, дори, ако сте в постоянен контакт с други колекционери", разкрива опита си Крейс.

Някой от колекционери можели да се загубят в страстта си по стикерите, по време на Мондиал. "Това е естеството на маниите. Тези, които не страдат, го намират загадъчно, по детски дори", философски казва Крейс.

 

 

"Бразука" - начин на живот през лято 2014

Бразилският начин на живот господства през лято 2014! "Бразука" ще бъде истинска базука за нападателите в отборите-финалисти на светов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com